
За статистикою понад 12 мільйонів українців страждають від підвищення артеріального тиску.


Артеріальною гіпертензією, згідно з рекомендаціями ВООЗ, вважається стійке зростання рівня систолічного артеріального тиску до 140 мм рт. ст. і вище, чи рівня діастолічного АТ до 90 мм рт. ст. і вище.

Визначальні фактори ризику появи АГ:

стать (частіше страждають жінки);

вік (понад 50 років);

рівень загального холестерину;

надмірне вживання солі.

Ризик зростає, якщо пацієнт веде малорухливий спосіб життя, має ожиріння, шкідливі звички (куріння, надмірне вживання алкоголю), ранній початок серцево-судинних захворювань у членів родини, знижену функцію нирок тощо.
До 40% хворих на артеріальну гіпертензію навіть не підозрюють у себе недугу, бо часто ця хвороба протікає безсимптомно.

Симптоми артеріальної гіпертензії:

Підвищений тиск (верхня межа - 140 мм рт. ст., нижня – 90 мм рт. ст.).

Головний біль (найчастіше в потиличні чи тім’яній частині).

Періодичний шум у вухах, потемніння в очах та запаморочення.

Біль в ділянці серця.

Підвищене серцебиття (понад 90 разів на хвилину в спокійному стані).

Відчуття задухи.

Підвищений артеріальний тиск без належного лікування може призвести до:

інфаркту,

інсульту,

ниркової чи серцевої недостатності,

погіршення зору та інших ускладнень.
Запобігти артеріальній гіпертензії допоможуть здорове харчування і спосіб життя.

Профілактика артеріальної гіпертензії заснована на усуненні факторів ризику:

підтримка нормальної ваги, правильне харчування;

позбавлення від шкідливих звичок (куріння, зловживання спиртними напоями);

збільшення фізичної активності (заняття спортом не менше 30-40 хв 3-4 рази на тиждень);

мінімізація стресів (чудовою профілактикою впливу стресів на організм є легкий біг, плавання, йога, прогулянка на природі);

обмежити споживання солі (до 5 г на добу для дорослої людини — трохи менше чайної ложки, включно з «прихованою сіллю» в маринадах, копченостях, ковбасах, соусах і навіть у звичайному хлібі);

вживання продуктів, багатих на калій (крупи, бобові, фрукти, овочі, зелень);

систематичне профілактичне відвідування лікарів для контролю за артеріальним тиском.