Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

2 квітня - Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму.

02.04.2023
Цей день був встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 18 грудня 2007 року. Мета цієї дати – привернути увагу громадськості до необхідності допомагати людям з аутизмом і підвищувати якість їх життя. Символом цього дня є синій колір, бо це колір Всесвітньої організації аутизму «Autism Speaks». Саме ця організація у 2005 році вперше організувала акцію на підтримку даної теми - акція називалася «Запали синім» (Light It Up Blue).
«Ау», – кричать люди, коли заблукають у лісі. Це означає: «я сам, відгукніться, хто чує». Слово «аутизм» теж цього кореня, воно походить від грецького autos – «сам», а аутизм — «занурення у себе».Аутизм (розлади аутистичного спектра (РАС) – розлад, що виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вираженим і всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування, а також обмеженими інтересами та повторюваними діями.
????Причини виникнення аутизму досконало не вивчені, більшість вчених схильні думати про зв’язок з генетичними відхиленнями, але сам розвиток захворювання можуть стимулювати й інші чинники:
✔мутації на генному рівні;
✔ураження центральної нервової системи органічного типу;
✔порушення обміну речовин;
✔гормональні збої;
✔інфекції вірусного або бактеріального характеру.
????Ознаки та симптоми аутизму:
????порушення мови. Частина дітей-аутистів не розмовляє зовсім, інші сильно відстають від своїх однолітків в мовному розвитку. Ці діти говорять про себе в третій особі;
????відсутність емоційного контакту з людьми, в першу чергу – з батьками. Вони не дивляться людям в очі, не тягнуться до батьків на руки, не посміхаються;
????проблеми в соціалізації. Перебуваючи серед інших, дитина з аутизмом відчуває сильний дискомфорт;приступи агресії. Будь-який розлад, невдача може викликати у дитини спалах гніву, спровокувати істерику, фізичну атаку. Агресія у дітей-аутистів може бути спрямована на інших і на самих себе;
????слабкий інтерес до іграшок;
????стереотипність поведінки. Перші ознаки аутизму, зазвичай, проявляються у дітей до 3-х років і якщо батьки та лікарі їх вчасно помітять, то такій людині можна допомогти втримати зв’язок зі світом. До того ж інтелект аутистів не завжди понижений, дуже часто такі люди проявляють хороші, а подекуди й виняткові здібності у певних сферах.
❗Поширення інформації про аутизм допоможе сім’ям, в яких народжуються такі діти, рухатися правильним шляхом. Адже чим раніше буде розпочато лікування, а у випадку з аутизмом – коригування комунікативних здібностей, тим більше шансів отримати позитивні та стійкі результати в подальшому розвитку дитини.
????Стереотипи - це стіна між людьми. Кожна особистість унікальна, котру не потрібно "заганяти в певні рамки". Адже постійно слухаючи про свою неадекватність, не таку, як у всіх поведінку - аутисти можуть повірити в них. І це найжахливіший наслідок стереотипів суспільства - не обмежувати свободу інших, ми всі рівні!