Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

20 травня - Всесвітній день скандинавської ходьби

20.05.2023
????Останнім часом гуляючи містом ми всі стали помічати кумедних людей, котрі навесні чи навіть влітку ходять з лижними палицями. “От диваки” - подумаєте ви. “Круті спортсмени!” - скажу вам я.
????Ці, нібито недоречні, палиці - головний реманент для такого виду активності як скандинавська ходьба. Попри те, що популярності в Україні скандинавська ходьба набула лише у 2010-х роках, зародилася вона у дуже давні часи. Прототипом для цього спорту стали паломники та вівчарі, що у своїх подорожах використовували палиці як опору. Для них таке рішення було необхідністю, а не розвагою. Першими у спортивних цілях палиці почали використовувати скандинавські лижники (звідси й назва), щоб не припиняти тренування навіть влітку. У ХХ сторіччі скандинавська ходьба набула популярності не лише як розвага, а і як вид лікувальної фізкультури.
????Під час занять скандинавською ходьбою залучені 90% нашої мускулатури (при заняттях бігом лиш 70%). Але, при цьому, загальне навантаження на організм значно менше, що дає змогу займатись ходьбою людям різного віку, стану здоров’я та рівня фізичної підготовки. Заняття даною активністю дає змогу спалити до 700 ккал за годину. При цьому скандинавська ходьба має безліч технік і кроків, що дозволяє регулювати інтенсивність навантаження на організм. Заняття скандинавською ходьбою мають позитивний вплив на серцево-судинну, опорно-рухову та імунну системи та часто використовується для реабілітації після травм.
❗Щороку третьої суботи травня відзначається Всесвітній День скандинавської ходьби. Цьогоріч він припадає на 20 травня. Як на мене, найкращим святковим заходом цього дня може стати сімейна прогулянка скандинавською ходьбою!