Державна установа "Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України"  
Наближається пора Великодніх та травневих свят

Wedding-table-Ukraine1-300x168В період свят люди, як правило, готують та споживають багато різноманітних страв у домашніх умовах та підчас прогулянок на природі. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій,  рекомендується дотримуватися наступних основних і простих правил:

- оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;

- купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання, в разі вагань та сумнівів при придбанні - вимагайте документи, що засвідчують якість та безпеку;

- придбане на ринках молоко завжди потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити;

- при приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;

- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику при    температурі не вище + 40С, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів зберігання;

- використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових продуктів, в холодильнику сировину та готові страви зберігайте окремо;

- не допускайте використання води для пиття та приготування їжі із невідомих джерел;

- овочі та фрукти при споживанні добре промивайте питною водою;

- дотримуйтесь правил особистої гігієни.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати «швидку» допомогу. Не займайтеся самолікуванням.

Крім того, необхідно пам’ятати, що після переходу від тривалого посту до вживання, а часом і зловживання святкових страв є ризик виникнення ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту, насамперед: панкреатиту, холециститу. Тому слід дотримуватись принципу поступового переходу від вживання пісних страв до святкового меню.

Використання цих порад допоможе вам провести ці дні, не зашкодивши своєму здоров’ю.



Події
16-10-2018
Наукова-практична конференція

11-10-2018
Лептоспіроз-небезпечна хвороба

01-10-2018
Якість води поверхневих водоймищ в місцях масового відпочинку населення в літній період 2018 року

26-09-2018
Спалах гострої кишкової інфекції в КЗ «Мізоцька спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів»


Швидкі посилання
Центр громадського здоров'я МОЗ України

Міністерство охорони здоров'я України

Облдержадміністрація