Миші не винні!
Вже вдруге за останній тиждень в ДУ «Рівненській лабораторний центр МОЗ України» гинуть піддослідні миші. Причиною тому є ботулотоксин. На щастя, постраждали лише миші, двоє хворих людей залишились живими. Діагноз «ботулізм» підтвердився у 22 - річної жительки Гощанського району, яка вживала сальтисон, придбаний в магазині «Стовпинські ковбаси» смт Гоща та у 56 - річного жителя Сарненського району, який скуштував м’ясні консерви, приготовлені в домашніх умовах. Життя хворим врятував вчасно введений ботулінічний анатоксин. ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» нагадує, основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів. Провідну роль у запобіганні захворювання відіграє суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм і правил під час транспортування, виготовлення та зберігання харчових продуктів, особливо консервованої продукції, ковбас, рибної продукції. Необхідно дотримуватися технології стерилізації продуктів, які консервуються, особливо м'ясних та рибних. Консервовану продукцію слід зберігати в холодних приміщеннях. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно прогрівати їх до 100°С протягом 30 хвилин. В жодному випадку не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута чи деформована.
|