Державна установа "Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України"  

До уваги населення області!

Для більшої зручності мешканців Рівненщини додатково до діючого телефону 63-55-83 встановлений ще один телефон приймальної ДУ “РІВНЕНСЬКИЙ ОЛЦ МОЗ УКРАЇНИ” моб. 068 194 11 92

Про моніторинг об’єктів довкілля, харчових продуктів та продовольчої сировини на вміст пестицидів

Сьогодні питання продовольчої безпеки та якості сільськогосподарської продукції невід`ємно пов`язані з використанням засобів захисту рослин. 
У всьому світі застосування пестицидів та агрохімікатів для боротьби зі шкідливими організмами здійснюється за умови суворого дотримання регламентів технології використання задля виключення будь-якої небезпеки для людини та довкілля та запобігання накопиченню токсичних залишків у продукції землеробства і тваринництва над допустимі норми. 
Сільське господарство щорічно зазнає великих втрат від шкідливих організмів. В цілому сільськогосподарським культурам та продукції рослинництва шкодять понад 400 видів шкідників, 200 збудників хвороб, 300 видів бур`янів.
Для знищення або припинення розвитку шкідників (кліщів, комах, личинок і гусениць комах, черв’яків, гризунів, бактерій, вірусів, бур’янів, грибків і їхніх захворювань) та інших, які приносять шкоду рослинництву, тваринництву і садівництву використовуються пестициди. Вони володіють біологічною активністю і можуть викликати порушення життєдіяльності не тільки живих організмів, проти яких застосовуються, але і в людей, які контактують з ними. 
ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» систематично здійснює моніторинг за вмістом залишкової кількості пестицидів в харчових продуктах і сільськогосподарській сировині, воді господарсько-питного призначення, поверхневих водоймах, ґрунті, повітрі робочої зони. Лабораторія атестована на 73 інгредієнти та акредитована в системі міжнародних стандартів ДСТУ ISO 17025-2006 на право проведення випробувань по 23 інгредієнтах. 
За останні два роки лабораторією було проведено 2463 дослідження харчових продуктів, сільськогосподарської сировини, в тому числі: овочів – 295, фруктів – 115, ягід – 275, зерна – 584, грибів – 98; та 229 досліджень об’єктів довкілля. Виявлені залишкові кількості фосфорорганічних пестицидів і синтетичних піретроїдів у таких пробах ранніх овочів:
редиска - 2 проби (м. Рівне, Млинівський район)
капуста-5проб (Дубровицький, Зарічненський, Костопільський райони)
томати -2 проби (Рівненський, Березнівський райони),
а також хлорорганічних пестицидів в пробах ґрунту на території санітарно-захисних зон та біля контейнерів з непридатними отрутохімікатами. 
Дане питання є та тривалий час залишиться актуальним.

 

Хімік санітарно-гігієнічної лабораторії                                                            Мельник С. І.



Події
04-03-2021
Як позбутися щурів і мишей і яка небезпека чекає на нас якщо з ними вчасно не боротися

03-03-2021
Радіаційний фон у лютому 2021 року на території Рівненської області

18-02-2021
Відповіді на питання щодо обстеження на коронавірусну інфекцію

09-10-2020
Про прийом екстренних повідомлень від ЛПЗ Рівненської області


Швидкі посилання
Центр громадського здоров'я МОЗ України

Міністерство охорони здоров'я України

Облдержадміністрація