Державна установа "Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України"  
Генетично-модифіковані організми в харчових продуктах.

Завдяки бурхливому розвитку сільськогосподарської біотехнології у світі створюються генетично модифіковані лінії рослин з бажаними характеристиками (стійкістю до гербіцидів, шкідників та ін.). Проте дієвий механізм регулювання обігу генетично модифікованих організмів (ГМО) в Україні лише запроваджується. До цього часу в державі був зареєстрований і дозволений у виробництві лише один продукт — шрот соєвий ГМО-лінії MON 40-3-2 (Glycine max, Roundup Ready soybean), реєстрація якого закінчилась у 2018 р., незважаючи на те, що в державі діє Закон України “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів” (Відомості Верховної Ради України, 2007, № 35, ст. 484) та Закон України «Про приєднання України до Картахенського протоколу про біобезпеку до Конвенції про біологічне різноманіття» від 12.09.2002 № 152-IV.

Дослідження на генетичні маркери ГМО (ГМ ГМО) рослинного походження (послідовність промотору 35S і термінатору NOS) проводили в 2016-2018 рр. на платній основі за заявами громадян та підприємств методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) у режимі реального часу у вірусологічній лабораторії ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України». За цей період на наявність ГМО було перевірено 758 проб харчових продуктів, сільськогосподарської та продовольчої сировини.

Із досліджених 56 проб зерна сої у 32 (57,1%) вміст ГМО сої перевищував 0,9%, в тому числі у 24 (42,9%) – вміст ГМО сої перевищував 5,0%. При дослідженні 14 проб напівфабрикатів заморожених у 4 (28,6%) були виявлені ГМ ГМО сої понад 0,9%, з них у 2 (14,3%) – понад 5,0%. У 2 пробах комбікормів із 10 досліджених виявили ГМ ГМО кукурудзи більше 0,9%. Не виявлялись ГМ ГМО у 142 пробах хлібобулочних та борошно-круп’яних виробів, у 66 пробах кондитерських виробів, у 54 пробах молока та молочних продуктів, у 24 пробах овочів та фруктів, у 14 пробах консервів.

Таким чином, результати досліджень свідчать, що в хлібобулочних, борошно-круп’яних, кондитерських виробах, молоці та молочних продуктах, овочах та фруктах, консервах, вироблених в Рівненській області, генетичні маркери ГМО не виявлені.

Відмічено циркуляцію та використання ГМО в рослинній продукції, зокрема зерна сої. ГМ ГМО кукурудзи виявляли також у пробах комбікормів для тварин.

В зв'язу з цим, доцільно розробити регіональні програми державного контролю ГМО в харчовій продукції та посівному матеріалі, а також в кормах для тварин для впровадження державної політики в сфері біобезпеки на регіональному рівні відповідно до Картахенського протоколу про біобезпечність в рамках Конвенції по біорізноманітності (1996р.).

 

Завідувач вірусологічної лабораторії        Хоронжевська І. С.



Події
11-11-2019
Стан захворюваності на грип та ГРІ

01-11-2019
Радіаційний фон у жовтні 2019 року на території Рівненської області

30-10-2019
Увага-лептоспіроз!

29-10-2019
Стан атмосферного повітря смт Клевань


Швидкі посилання
Центр громадського здоров'я МОЗ України

Міністерство охорони здоров'я України

Облдержадміністрація