Дезінфекція громадського транспорту
Методи і засоби санітарної обробки
Для дезінфекції громадського транспорту необхідно виділити місця для проведення миття та дезінфекції, дезінфікуючі засоби, інвентар для проведення дезінфекції.
Визначити особу, яка б слідкувала за санітарним станом транспорту та проводила дезінфекцію, була ознайомлена з умовами приготування робочих дезінфекційних розчинів і проведення дезінфекції, застосовувала засоби індивідуального захисту, дотримувалася техніки безпеки при роботі з дезінфікуючими засобами. Не виключена можливість залучення суб’єктів господарської діяльності, які мають дозвіл на виконання дезінфекційних заходів.
Пост миття і дезінфекції повинен бути забезпечений устаткуванням та інвентарем для дезінфекції, спецодягом для проведення дезінфекції, місцем для зберігання мийного інвентарю, миючих та дезінфікуючих засобів, спецодягу;
Виїзна санітарна обробка транспорту:
служба санітарної обробки громадського транспорту в ряді випадків для скорочення непродуктивних витрат підприємств може використовувати пересувний санітарний пост з виїздом дезінфектора для проведення масової санітарної обробки безпосередньо на підприємстві, на кінцевих зупинках та інших місцях перебування автотранспорту чи його складових частин;
виїзна дезінфекція проводиться методом зрошення.
Для санітарної обробки транспорту необхідно використовувати дезінфікуючі засоби, що мають свідоцтво про державну реєстрацію, позитивний висновок та дозволені до застосування в Україні. Необхідно обирати такі засоби, які б забезпечували якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину, короткому часу експозиції, не псували майно салону транспортного засобу та поверхонь приміщень, не мали б неприємного запаху.
Рекомендовано щоденно перед виїздом проходити ретельну обробку транспортного засобу дезінфікуючим розчином, яким обробляють поручні, ручки, підлокітники та підлогу.
Послідовність обробки:
Волого-механічна дезінфекція, як правило проводиться з допомогою оприскувача або іншого обладнання, яке забезпечує дрібно-дисперсне розпилення дезінфекційного розчину або двократне протирання ганчір’ям, змоченим в дезінфекційному розчині:
- протирають зовнішні дверцята та ручки;
- протирають поручні;
- зрошують стелю, стіни, сидіння;
- металеві частини після закінчення часу обробки (експозиції) протирають чистою серветкою;
- до початку роботи перевіряють справність розпилювача, спецодягу, респіраторів, рукавичок;
- з метою запобігання небезпечних випадків забороняється залишати без догляду дезінфекційні розчини;
- забороняється вживати їжу, пити, палити під час проведення дезінфекційних заходів.
В період між рейсами необхідно ретельно провітрювати салони транспортного засобу.
Дотримання маскового режиму:
- на всьому протязі рейсу водій, кондуктор контактують із великою кількістю пасажирів, тому для захисту органів дихання вони повинні застосовувати респіратори або маски ;
- заміна масок проводиться кожні 2-4 години, респіраторів згідно рекомендацій виробника;
Дотримання гігієни рук сприятиме попередженню розповсюдження інфекційних захворювань. В період підвищення захворюваності необхідно частіше мити руки. Перевагу краще віддавати бактерицидному рідкому милу.
При відсутності умов для миття рук, наприклад, на робочому у водія та контролера громадського транспорту, для дезінфекції рук ефективно використовувати антисептики, у тому числі такі, які мають пролонгований термін дії та певний час захищають шкіру рук від хвороботворних мікроорганізмів. Антисептики та дезінфекційні засоби можна придбати в аптеках, у тому числі в дрібній зручній до застосування розфасовці. На всі засоби треба мати документи, що підтверджують їх дозвіл для застосування.
Завідувач відділення дезінфектології Смітюх К.Г.
|