Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

22 лютого у світі відзначають День боротьби з енцефалітом

22.02.2023
????22 лютого у світі відзначають День боротьби з енцефалітом - вкрай небезпечного інфекційного захворювання, котре вражає центральну нервову систему, тяжкий перебіг якого призводить до інвалідності чи навіть смерті. Збудниками цього захворювання є переважно віруси, найчастіше кліщового енцефаліту, рідше — кору, герпесу, епідпаротиту, краснухи, сказу, ВІЛ, грипу, ентеровіруси, а також гриби та найпростіші. Одним з найпоширеніших носіїв захворювання є кліщі, адже близько 13% цих членистоногих уражені вірусом.
????За останні 25 років в Україні зареєстровано 429 випадків кліщового вірусного енцефаліту, найбільшу кількість хворих, від числа всіх виявлених, було зафіксовано у Криму – 48,7% та Волинській області – 42,4%; поодинокі у Львівській, Івано-Франківській, Запорізькій, Миколаївській, Сумській та Хмельницькій областях. Показник захворюваності кліщовим вірусним енцефалітом в Україні становив від 0,02 до 0,09 на 100 тис. населення у різні роки, що підтверджує наявність активних вогнищ інфекції на територіях з різними ландшафтно-географічними та кліматичними характеристиками.
‼У Рівненській області місцеві випадки кліщового вірусного енцефаліту не фактуються, однак, за даними наших досліджень спільно з Львівським НДІ епідеміології та гігієни вірус цього захворювання в області циркулює та постійно підтримується у популяціях, адже у семи населених пунктах області підтверджене виявлення антигену вірусу в іксодових кліщах, які є його основними переносниками та резервуарами, а рівень серопозитивності в осіб з лихоманками невизначеного генезу коливався від 7,5 до 10%.
????Іксодові кліщі у природі вражаються вірусом від теплокровних тварин та птахів, у тілі ж самого кліща він розмножується і зберігається на всіх фазах розвитку членистоногого та передається трансоваріально, тобто від інвазованої самки всьому її потомству, що забезпечує тривале зберігання збудника у природі. Людина може заразитись вірусом кліщового енцефаліту після укусу інфікованим кліщем, або ж внаслідок випадкового його розчавлення чи розчухування місця укусу та втирання в шкіру чи слизову оболонку гемолімфи кліща зі збудником інфекції; рідше можливий аліментарний шлях передачі після вживання в їжу сирого молока хворих кіз та корів; інфікування людини від людини виключене.
????Середній інкубаційний період вірусного кліщового енцефаліту 7-14 днів. Захворювання зазвичай розпочинається гостро, до 39°C і вище підвищується температура тіла; при доброякісному клінічному перебігу гарячка триває від кількох годин до 3-5 діб, з помірними явищами інтоксикації й певна частина хворих одужує, пошкодження ЦНС не розвиваються. При більших ознаках інтоксикації з'являються прояви ураження мозкових оболонок, визначаються менінгеальні симптоми: сильний головний біль високої інтенсивності, виникає нудота, блювання, безсоння, рідше — сонливість, запаморочення, турбує біль у м'язах шиї, спини, кінцівок, гіперемія ротоглотки, обличчя, ін’єкція судин склер та кон’юнктив, пацієнти стають млявими, гарячка триває 7-14 днів і здебільшого відбувається видужання. При прогресуванні та тяжких формах захворювання відмічаються виразні симптоми ураження центральної нервової, серцево-судинної, дихальної систем, які можуть призвести до інвалідизації та смерті пацієнта.
????На території України поширений кліщовий енцефаліт європейського типу, з яким ми живемо багато тисяч років і захворювання, зазвичай, протікають у легкій формі. Однак, слід згадати 1950-1960-ті роки, коли у Кримський заповідник із Далекого Сходу привезли диких свиней і як бонус - тайгового кліща, ураженого кліщовим енцефалітом сибірського типу, який дуже патогенний для людини, тоді ж відразу й почали фіксувати важкі випадки захворювання серед людей з летальністю, яка сягала 13%.
‼Зважаючи на торішню рашистську навалу на Україну всілякого мотлоху, з невідомо якими членистоногими на собі та з яким патогенним набором, який здатен швидко мігрувати, всім нам слід бути особливо обережними до свого здоров’я, тим паче, що через доволі теплу зиму ми прогнозуємо досить ранній вихід іксодових кліщів з діапаузи. У своїх попередніх публікаціях ми неодноразово застерігали від зустрічей з кліщами, коротко нагадаємо, що при перебуванні на природі не забувайте про захисний одяг, який потрібно відразу ж випрати після прогулянок, щогодинні само- та взаємоогляди, застосування акарицидів, які містять діетилтолуамід та перметрин; окрему увагу варто приділити домашнім тваринам та дарам природи (букетам, ягодам тощо), які теж можуть містити на собі цих членистоногих. Якщо ж виявили на своєму тілі кліща, для його якнайшвидшого видалення зверніться до медичного закладу та обов’язково проконсультуйтесь з інфекціоністом стосовно подальших дій.