Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

Чистота рук-запорука вашого здоров'я

05.05.2023
 
???? Для того, щоб привернути увагу до проблеми миття рук за ініціативи ВООЗ щорічно 5 травня проходить Всесвітній день гігієни рук. Здавалось, така проста та звична для нас всіх дія, але вона є надійним захистом від різних інфекційних захворювань.
‼Брудні руки можуть слугувати шляхом передачі збудників інфекційних хвороб та яєць гельмінтів. Цього року Всесвітній день гігієни рук проходить під девізом “Врятуйте життя - очистіть руки!”
✅ Але не у всіх країнах дотримуються такої гігієни. В одному випадку причина - відсутність води чи будь-яких інших умов, в іншому - відсутність поняття культури гігієни рук як такого.
‼ Проблеми гігієни, у тому числі і гігієни рук, дуже гостро відчувається у період війни. Де б ви не знаходились - у приміщенні, на природі, чи у бомбосховищі - не забувайте, що своєчасне та правильне миття рук може вберегти вас від різних неприємних захворювань.
???? Здавалося б, питання чи мити руки - особиста справа кожної людини, і кожен має вирішувати її через призму свого виховання й охайності. Але вчені довели, що миття рук з милом при поверненні додому або після поїздки у громадському транспорті, після відвідин туалету, перед вживанням їжї, після рукостискань, після контакту з хворою людиною чи будь-якими тваринами дозволяє знизити рівень кишкових захворювань більш як на 40 відсотків.
‼ Через забруднені руки можна заразитись як самому, так і поставити під загрозу здоров’я інших людей та захворіти на гельмінтози, грибкові захворювання, гепатит А, черевний тиф, гострі кишкові інфекції.
????Тримати руки в чистоті набагато легше, аніж лікувати якесь захворювання. Тому пам’ятаймо, чистота рук - запорука вашого здоров'я