
Світ грибів великий, прекрасний і різноманітний. У природі значення грибів є неоднозначним. І через свої особливості ці організми є досить унікальними.
Тривалість життя, спосіб харчування і розмноження визначають їх цінність. Вони беруть участь практично у всіх процесах життєдіяльності, вступаючи в симбіоз з рослинами та тваринами. Господарське значення грибів в, тому що їх їдять, роблять з них ліки, використовують в кулінарії, харчовій та мікробіологічній промисловості.

Отже, сьогодні про дріжджі.
Про певні властивості дріжджів знали у Стародавньому Вавилоні, застосовуючи технології одержання солоду і пивоваріння, а при археологічних розкопках в Єгипті виявлені пивоварні та хлібопекарні - і це за тисячі років до нашої ери! Але зрозуміти їх сутність і принцип роботи змогли тільки в кінці 19 століття.

Найбільш корисними дріжджами, з точки зору бажаного бродіння їжі, є сім'я Сахароміцетів – «цукрові грибки». Нам відомі пекарські або пивні дріжджі, які використовують у виробництві хліба та алкоголю у виноробних ферментаціях. Інші важливі члени цього сімейства використовується у виробництві вина, традиційних ферментованих напоїв, особливо тих, які отримані з кукурудзи та проса, успішно застосовуються для зниження кислотності винограду та сливи.

Калорійність і користь дріжджів для організму людини визначається їх складом, а він залежить від їх виду та від середовища, в якому вони розмножуються. Зазвичай дріжджі містять ¾ води та ¼ сухої речовини: білки, жири, клітковину, мінеральні речовини (кальцій, калій, фосфор, магній, алюміній, сірка, залізо, цинк, селен), вітаміни В1, В2, РР.

В травленні людини беруть участь мільярди бактерій кількох сотень видів, і здоров’я людини напряму залежить від стабільності цієї мікрофлори кишківника. Представники сімейства цукрових грибків підтримують та відновлюють нормальну флору кишечника і тому класифікуються як пробіотики. Французький вчений Анрі Булар вперше ізолював ці дріжджі після спостереження за уродженцями Південно-східної Азії, які часто жують плоди нефеліуму і мангостану у спробах пригнічення симптомів холери. Було показано, що деякі види дріжджів не є патогенними та залишаються в травному тракті, володіють антимікробною та антитоксичною дією щодо патогенних бактерій і їхніх токсинів, підвищують ферментативну функцію кишківника і повністю виводяться з організму протягом 2-5 днів після припинення прийому.

Роль грибів у житті живих організмів не менше значна, ніж роль сонячного світла. Їх застосовують в медицині та приготуванні їжі, сільському господарстві, з них роблять цвілеві сири. Народна медицина не обходиться без них. У країнах Азії навіть існує офіційно визнана фунготерапія.

Про чайний гриб, зіпсоване варення, благородні сири та що можуть розносити бджоли читайте в наступних публікаціях.