
Б’ються за «місце під сонцем» та гинуть.
Це про трильйони різноманітних мікроорганізмів, які живуть, харчуються та розмножуються у нашому тілі. Доведено, що бурхлива життєдіяльність мікроорганізмів людини безпосередньо впливає на наше здоров’я, у тому числі і психічне.

Напевне, кожен у житті може пригадати ситуацію, коли ти сидиш на лекції, відповідаєш на екзамені, тренуєшся у спортзалі чи просто відпочиваєш у колі друзів і – от халепа - «скрутило живіт» (якийсь патогенний або умовно-патогенний мікроорганізм потрапив та порушив нормофлору кишківника). Настрою як не було! Як би ти не намагався, – складно бути бадьорим та веселим у такій ситуації.

Але вчені довели, що окрім настрою активність кишкових бактерій впливає на рівень тривожності та сприйняття до стресових ситуацій. А збалансована мікрофлора допомагає психіці з цим справлятись.

Наприклад, жирні кислоти, які виробляють пробіотичні бактерії кишківника, стимулюють вироблення серотоніну та дофаміну. Це нейромедіатори, які підтримують гарний настрій. Їх ще називають «гормонами радості». І цей, так званий «периферичний» серотонін, може впливати на мозок. Від чого їжа здається нам особливо привабливою. Мікроби вимагають ще, а ми підкорюємося їхнім примхам. А пам’ятаєте, як о першій годині ночі вам захотілося з’їсти шматочок торта або піци? Це “шкідливі” бактерії атакують та викликають атаки голоду до певних продуктів. Лактобактерія підвищує гормон ситості лептин і знижує гормон голоду грелін, викликаючи відчуття насичення.

Дослідження показали, що наслідки неврозів призводять до змін кількісного та якісного складу в живій армії клітин кишківника. Мало того, стреси пригнічують виробництво корисних бактерій, тим самим сприяючи розвитку патогенних.

Таким чином, ще не визначено, хто ким керує, а питання хто кого (мікроорганізми чи людина) залишається і досі відкритим.

«Ви отримуєте мікробіоту, на яку заслуговуєте», – Колін Гілл. Це означає, що ви можете контролювати і покращувати стан мікробіоти кишківника за рахунок здорового харчування, достатнього сну, управління стресом, фізичних вправ і розумного використання ліків.

І навпаки! Небезпечні та нераціональні харчові звички, деякі харчові компоненти (забруднюючі речовини та харчові добавки), тривала антибіотикотерапія, зловживання алкогольними напоями, патологія травного тракту, стрес, інфекційні захворювання чинять значний вплив на мікробіоту, що може негативно позначатися на її складі та функціональній активності.

Отож, раціональне харчування, фізична активність і загартовування, особиста гігієна, відсутність шкідливих звичок, позитивні емоції, інтелектуальний розвиток, режим праці та відпочинку, самоконтроль за станом здоров’я – основні складові здорового способу життя та гарантія гарного настрою! Будьте здорові!