Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

Інколи вода, яку ми споживаємо, може бути небезпечною

07.03.2023
«Без води не туди, ні сюди» - говорить народна мудрість і експерти з громадського здоров’я повністю погоджуються з даним твердженням!
????Проте інколи вода, яку ми споживаємо, може бути небезпечною. Адже, у воді можуть жити різноманітні види бактерій, які не впливають на смакові властивості, але за певних умов можуть призвести до виникнення інфекційних хвороб (сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз, холера) і навіть спалахів епідемій.
????Важливо, щоб населення мало доступ до якісної питної води, яка відповідає чинним стандартам і нормативним вимогам. Центр екологічної політики і права при Єльському університеті склав рейтинг країн за якістю питної води, де Україна займає 58 місце між Коста-Рикою та Румунією.
Індикатором бактеріального забруднення води є кишкова паличка, через її високу стійкість в зовнішньому середовищі, в порівнянні з іншими мікроорганізмами.
‼Як показує аналіз якості мікробіологічного дослідження питної води централізованого водопостачання, відсоток проб, що не відповідають нормативній документації наступний: 2020 р.-19,63%; 2021 р.-16,80%; 2022 р.-5,78%. Менший відсоток невідповідностей у 2022 році пов’язаний зі збільшенням загальної кількості проб води комунальних водопроводів, де якість традиційно краща. Водночас середня кількість нестандартних проб води централізованого водопостачання сільських водопроводів становить 19,11%.
????Найгірші показники невідповідності води централізованого водопостачання виявилися в Рівненському районі - 13,36%, та на територіях Зарічненщини - 18,07% й Рокитнівщини - 15,30%. ????Найкраща вода в Костопільській, Березнівській та Дубровицькій територіальних громадах (3,22%, 2,34% та 1,55% відповідно).
????Якість питної води нецентралізованого водопостачання більш погана (2020 р. -26,03%; 2021 р.- 24,26%; 2022 р.- 26,53%). Найгірша колодязна вода у Сарненській-75%, Володимирецькій - 69,23% та Гощанській - 60% територіальних громадах. Найменший відсоток невідповідностей в Радивилівській та Корецькій територіальних громадах (13,04% та 18,18% відповідно).
????Найчастішою причиною всіх виявлених невідповідностей нормативній документації є бактерії групи кишкової палички, що свідчить про можливе забруднення води.
✅Як уберегти себе від негативних наслідків через вживання неякісної води:
✔для приготування їжі, використовувати перевірену воду;
✔не вживати воду з технічних водопроводів;
✔пити кип’ячену або бутильовану воду;
✔овочі та фрукти мити кип’яченою водою;
✔не вживати воду з невідомих джерел під час заміських прогулянок чи поїздок.
????Слід пам’ятати, що наявні в воді мікроби, можуть потрапити в наш організм не лише шляхом споживання води, інколи достатньо буде помити нею фрукти та овочі, що не піддаються подальшій термічній обробці.
‼Наостанок, можна сказати, що єдиним способом оцінки епідемічної безпечності питної води є регулярне проведення мікробіологічних досліджень на перевірку якості акредитованою лабораторією. Адже, наявність навіть великої кількості мікробів може не змінювати її органолептичні властивості!