Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

Йододефіцит: основні прояви та лікування

24.08.2023
???? Йод - мікроелемент, який необхідний для нормального функціонування та розвитку організму впродовж всього життя. А йододефіцит (йододефіцитний синдром) — розлади здоров'я, пов'язані з дефіцитом йоду. Це одне з найпоширеніших захворювань у світі неінфекційного характеру. Внаслідок географічного розміщення України спостерігається недостатній вміст йоду в ґрунтах, тому більшість населення країни зазнає впливу йододефіциту.
???? Наслідки йододефіциту:
???? збільшення щитоподібної залози (зоб);
???? відчуття постійної втоми, слабкість, депресія, зниження розумової активності;
???? порушення обмінних процесів, різке зниження чи підвищення маси тіла;
???? затримка росту та інтелектуального розвитку у дітей;
???? загроза переривання вагітності;
???? нерегулярний менструальний цикл;
???? неонатальний гіпотиреоз;
???? рак щитоподібної залози;
???? погіршення пам’яті, слуху;
???? підвищення холестерину;
???? сухість шкіри, втрата її еластичності;
???? порушення роботи кишківника;
???? відчуття холоду;
???? набряки;
???? випадіння волосся тощо.
❗ Схема лікування йододефіцитних станів визначається лікарем та залежить від ступеня нестачі йоду, а також наявності ускладнень, спровокованих ними.
???? Для боротьби з йододефіцитом необхідно щоденно та постійно споживати йодовмісні продукти, застосовувати йодовану сіль, йодовмісні препарати.
???? Добові потреби йоду залежить від віку, а саме: малюки до року <50 мкг; діти до 12 років 90-120 мкг; дорослі 150 мкг. А в період вагітності та грудного вигодовування слід збільшити добову потребу на 250 мкг. Це також стосується при плануванні вагітності.
???? Перенаситити організм йодом складно, оскільки його надлишок виводиться з організму з сечею (до 98%). Тому експерти ВООЗ вважають безпечну добову дозу йоду до 1000 мкг/добу. Проте, вчені в Європі та США вважають безпечною дозою до 500 мкг/добу, в Японії до 1500 мкг/добу, а в Австралії взагалі до 2000 мкг/добу.

Також надаємо дані щодо вмісту йоду в 100 гр в харчових продуктах:

 

Морська капуста

300 мкг

Кальмар

200 мкг

Тріска

135 мкг

Креветка

110 мкг

Яєчний порошок

64 мкг

Окунь морській

60 мкг

Молоко сухе нежирне

55 мкг

Вобла

50 мкг

Горбуша

50 мкг

Камбала

50 мкг

Кета

50 мкг

Сьомга

50 мкг

Тунець

50 мкг

Скумбрія

45 мкг

Оселедець жирний

40 мкг

Оселедець нежирний

40 мкг

Жовток курячого яйця

33 мкг

Ставрида

30 мкг

Оселедець нежирний

40 мкг

Жовток курячого яйця

33 мкг

Ставрида

30 мкг

Яйце куряче

20 мкг

Гриби шампіньйони

18 мкг

Фасоль (зерно)

12 мкг

Пшеница ( тверді сорти)

11 мкг

Крупа пшенична

10 мкг

Фісташки

10 мкг

Йогурт 1,5%

9 мкг

Йогурт 3,2%

9 мкг

Кефір 1%

9 мкг

Кефір 2,5%

9 мкг

Сом

5 мкг

Судак

5 мкг