
Різдво та Новий рік є самими улюбленими святами, коли чекаєш на диво, зміни у житті та лише приємні сюрпризи. У цей час, коли вся родина та близькі люди збираються разом, господині хочуть потішити всіх улюбленими смаколиками, у тому числі й рибою, одним з найкорисніших білкових продуктів, яка багата на легкозасвоюваний білок, мінеральні корисні речовини та поліненасичені жирні кислоти сімейства омега-3, що входять до складу клітинних мембран людського організму та повноцінно підживлює наш організм незамінними речовинами.

При цьому багато хто замислюється, чи безпечною є така смакота і чи не стане риба причиною зараження людини небезпечними захворюваннями, зокрема гельмінтозами.

Звичайно ж, небезпека існує, й особливий ризик становить риба, виловлена у відкритих прісних водоймах, що харчувалась планктоном: а саме представники родини коропових (плітка, короп, карась, сазан, лящ, язь, ялець), які можуть стати причиною опісторхозу; риби-хижаки (харіус, минь, щука, сига, форель, йорж), що можуть призвести до виникнення дифілоботріозу. При вживанні в їжу морської риби (хек, камбала, оселедець, тріска, мойва, скумбрія, морський окунь), слід пам’ятати, що вона теж може бути уражена паразитами та викликати таке захворювання, як анізакидоз.

Однак, загроза існує лише при вживанні в їжу сирої риби, безпечною вважається продукція, яка пройшла термічну обробку не менше 20 хвилин, засолення протягом 2 діб, тривалу заморозку, або піддавалась гарячому копченню. Якщо ви бажаєте скуштувати суші, сушимі, карпачо тощо зважайте, що риба має бути попередньо замаринована та заморожена.

При виборі риби для свого столу звертайте увагу на те, що тушка має бути гладенькою, щільною, еластичною, зябра червоного кольору, очі прозорі та вологі, луска щільно прилягати до тіла, на тілі риби не повинно бути жовтих чи чорних плям, сторонніх утворів. Купуйте рибу лише на офіційних ринках, не соромтесь поцікавитись наявністю та змістом документів про здійснення ветеринарно-санітарної експертизи, адже це може зберегти ваше здоров’я.

Якщо ж після вживання риби у вас з’явились такі симптоми, як підвищення температури тіла, загальна слабкість, нудота, блювання, пронос, біль у м’язах, суглобах, набряки, висипання, потрібно терміново звернутись до свого сімейного лікаря, який скерує до інфекціоніста та гастроентеролога для повного обстеження.

Страх зараження паразитами не привід відмовлятись від задоволення споживання риби, намагайтесь ретельно обирати якісну продукцію, яка пройшла державну ветеринарно-санітарну експертизу, готуйте найсмачніші страви для себе та своїх рідних, дотримуючись правил приготування риби, створюйте собі святковий настрій

, який обов’язково принесе відчуття дива, надії на краще та нашу перемогу.