
В літній період значно зростає загроза виникнення та поширення гострих кишкових інфекцій. Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Висока температура повітря сприяє розмноженню хвороботворних бактерій, які з токсинами потрапляють до організму з їжею та викликають нудоту, блювоту, діарею (пронос) і т.д.

Епідситуація в Рівненській області з ГКІ є неблагополучною, у порівнянні з минулим роком, за 5 місяців захворюваність зросла на 58%. ГКІ залишаються актуальною проблемою у зв’язку із нестійкою епідситуацією в Україні, збільшення ризику зараження людей, поширення інфекції.

Основними причинами захворювання є недотримання правил особистої гігієни, низька культура виховання населення, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму, придбання харчових продуктів в місцях стихійної торгівлі.
Щоб уникнути захворювань ГКІ радимо дотримуватись правил їх профілактики:

перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом, а також після відвідування туалету, повернення з вулиці;

не слід купувати харчові продукти в стихійних місцях торгівлі, у випадкових осіб;

не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).

Для пиття і приготування їжі використовувати питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання;

не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання;

не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;

зберігати харчові продукти тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни;

при подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);

на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати 2 години. Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом.

У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутись до лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням.