Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

Манікюр, татуювання, ін'єкційна косметологія, інвазивні медичні маніпуляції: як вберегтися від інфікування вірусними гепатитами В і С?

19.05.2023
????Не будемо акцентувати увагу на тому, що похід до косметолога, майстра манікюру чи візит до стоматолога це завжди ризик, адже ми щодня стикаємось із десятками збудників, а уникнути абсолютно всіх небезпек нереально.
????Ізолюватися та не виходити з дому ми не зможемо, але бути обачними й дотримуватися всіх рекомендацій лікарів щодо профілактики — цілком можливо. Особливо, коли маємо намір скористатися послугами майстра нігтьового сервісу, зробити ін`єкцію в косметолога чи іншу процедуру, під час якої порушується цілісність шкіри та може відбутися контакт із кров`ю. Кров клієнта може потрапити на інструмент і, за відсутності належної стерилізації, спричинити інфікування наступного відвідувача.
‼Обираючи людину, яка надає вищевказані послуги, ви повинні керуватися не лише вартістю та відгуками знайомих, але й рівнем дотримання санітарно-протиепідемічного режиму. Ризик скористатися послугами в салоні краси та отримати бонус у вигляді позитивного тесту на вірусний гепатит завжди є, однак за умови дотримання всіх правил безпеки цей ризик зводиться до мінімуму.
➡Дізнайтеся заздалегідь, чи не нехтують в закладі безпекою та гігієною, чи забезпечений персонал усім необхідним задля проведення дезінфекції та подальшої стерилізації інструментів. Кваліфікованих спеціалістів, які дбають про здоров`я клієнтів, такі питання не відлякують (на відміну від людей, котрі хочуть здешевити деякі процеси замість того, аби придбати автоклав).
????Обробка інструментів проводиться в три етапи: дезінфекція, передстерилізаційна обробка та безпосередньо стерилізація. Всі ці етапи – обов’язкові. Поцікавтеся в майстра, чи застосовує він паровий метод стерилізації, чи надає перевагу сухожаровій шафі, яка не завжди забезпечує необхідний рівень обробки та доступ гарячого повітря по всій поверхні інструменту.
➡Чи дістає майстер стерильний інструмент із крафтового пакета у вашій присутності, чи обробляє руки та робоче місце дезінфікуючими засобами, чи використовує одноразові рукавички, чи уточнює наявність/відсутність у вас дерматологічних/інфекційних захворювань? Індустрія краси завжди формуватиме в людей нові потреби, але наша безпека — у наших руках.
‼Пам'ятайте, що у 80% випадків після інфікування вірусом гепатиту С в людини немає жодних симптомів. До того ж захворіти можна й повторно, навіть після попереднього повного одужання. Часто інфіковані не знають про свій статус, а тривалий інкубаційний період, прихований перебіг хвороби та відсутність клінічних проявів створюють ризики подальшого поширення інфекції.У вас завжди є можливість безоплатно зробити тест на визначення вірусу у свого сімейного лікаря або в пунктах тестувань на вірусні гепатити.