
Пацієнт – мешканець Малолюбашанської територіальної громади.

В ході збору епіданамнезу встановлено факт вживання хворим сирої річкової риби.

Потенційно інфікованим може бути будь-який продукт, забруднений ґрунтом (найчастіше — м’ясні або рибні продукти домашнього консервування, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином), а також в’ялена, копчена, солена риба.

Нагадуємо, що у випадку появи таких клінічних проявів ботулізму як порушення зору (двоїння або туман в очах), невиразність мови, ослаблення ковтального рефлексу, відчуття сухості в роті, нудота, м'язова слабкість, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м'язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії настає смерть від дихальної недостатності.

З метою запобігання харчовим отруєнням потрібно дотримуватись наступних рекомендацій:

ретельно мийте руки та посуд;

уникайте вживання підозрілих продуктів;

за відсутності безпечного джерела води використовуйте метод кип’ятіння;

перевіряйте консерви перед вживанням — викиньте ті, які мають випуклість дна, що вказує на бомбаж, а також бульбашки газу після відкриття банки;

рибу перед засолом у домашніх умовах очищайте від нутрощів, ретельно промиваючи зовнішню й внутрішню поверхні;

не консервуйте гриби у герметично закритих банках у домашніх умовах, адже гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту;

не купуйте харчові продукти на стихійних ринках з рук у приватних осіб.