Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

Обережно, нітрати!!!

31.05.2023
????Нітрати – це солі азотної кислоти, які є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері. В результат нераціональної та необдуманої діяльності людини виникло порушення його екологічного балансу, яке спричинило накопичення нітратів в рослинних продуктах, питній воді.
❓ Чим небезпечні нітрати для Вашого організму?
При надходженні в організм людини нітратів з водою, харчовими продуктами в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння, що характеризуються загальною слабкістю, сонливістю, запамороченням, порушенням координації рухів, вираженою синюшністю шкіри та слизових оболонок, зниженням артеріального тиску, у важких випадках судомами, втратою свідомості, коматозним станом. Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності та бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.
‼ Пам’ятайте! Вода забруднена нітратами надзвичайно небезпечна для дітей перших місяців життя. Якщо ви дитині розведете дитячу суміш водою, яка містить 50-100мг/л нітратів у неї може виникнути гостре отруєння.
????Важливо зазначити, що нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів. А саме:
???? найбільша частина нітратів накопичується поблизу кореня;
???? в листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60% менше, чим в стеблі;
???? в листі капусти нітратів на 60-70% менше, ніж в качані – не давайте його
дітям!
???? в шкірці кавуна нітратів в 4-8 разів більше, ніж у м’якоті – не заставляйте дітей
виїдати кавун близько до шкірки!
???? незрілі овочі та фрукти містять у 2-3 рази більше нітратів, ніж спілі;
???? огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії та має найбільшу концентрацію біля шкірки й в самій шкірці.
✅Для зниження вмісту нітратів у овочах рекомендовано проводити:
✔ Замочування їх в чистій воді у співвідношенні 1:10 не менше 1 години.
✔ Бланшування і відварювання овочів у великій кількості води. Отриманий відвар для харчування не використовувати.
✔ Соління і квашення овочів. На четвертий день вміст нітратів починає падати та на 18 день дана сполука майже не визначається.
✔ При можливості, використовувати для пиття доочищену, бутильовану воду.
‼ Особливо пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.
???? Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть в смертельних дозах чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить вас в оману! Будьте обережні!
???? Ніколи не розводьте дитячу суміш водою з колодязя, якщо вам не відомий вміст в ній нітратів.
???? Не вживайте ранніх парникових овочів, на яких з’явилась гниль або цвіль, оскільки нітратів в таких овочах більше, як скоріше переходять в ще токсичнішу форму – нітрити.
????Забруднену нітратами воду можна використовувати для миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях і т.п.
????Ці прості та водночас ефективні заходи допоможуть вам зберегти в хорошому стані ваше здоров’я і здоров’я ваших дітей.