Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

Пестливо про смачне

10.05.2023
 
Моя помилка була в тому,
що я чекав на плоди від дерева,
здатного приносити тільки квіти
Оноре Мірабо
✅Ми те, що ми їмо. Метаболізм, нутрієнти, екстрагування – голова йде обертом перед тарілкою запашного борщу. А коли доходить до пестицидів, які фермерам в допомогу, а споживачу прямісінько в печінку, то тут і сам підприємець зніяковіти може.
‼ Майже всі пестициди біологічно активні та токсичні для людей і тварин. Різні групи пестицидів діють швидко та ефективно, однак при встановленні надмірних норм, вжиті людиною дози токсичних речовин можуть викликати патологічні зміни в організмі.
???? Пестициди використовуються в сільському господарстві для захисту рослин від шкідливих організмів та хвороб. Пестициди розділені на групи в залежності від того, на які організми вони впливають: гербіциди використовуються для боротьби з бур'яном, бактерициди – проти бактерій, фунгіциди – проти паразитичних грибків.
‼ Споживаючи смачнючу капусту чи томат необхідно пам'ятати про основні симптоми отруєння пестицидом: головний біль, запаморочення, нудоту, діарею, безсоння, подразнення горла, очей, шкіри або носа. При помірному ураженні людина скаржиться на затуманений зір, спантеличення, блювоту, відчуття тиску в горлі та прискорений пульс. Людям, які використовують пестициди потрібно остерігатися сильних отруєнь, які супроводжуються хімічними опіками, непритомністю, неможливістю дихати через знаходження надмірної кількості мокротиння в дихальних шляхах.
???? Страшно? В поміч особливо наляканому споживачеві приходить посібник з переліком найбільш потенційно пестицидовмісних продуктів, який було видано Environmental Working Group (EWG) Робочою групою з навколишнього середовища в США, таких як: шпинат, полуниця, нектарини, листова капуста, виноград, яблука, вишні, персики, помідори, груші, картопля та селера. А поруч з небезпечною, але рідною картоплею знаходиться низка безпечних овочів і фруктів: авокадо, заморожений горох, ананас, цибуля, спаржа, баклажани, ківі, цвітна капуста, гриби, медова диня, броколі. Остання, до речі, в Україні рекомендована, як перший прикорм для наших малюків і окрім найнижчого вмісту пестицидів також володіє антиоксидантними властивостями.
???? Для того, щоб розібратися із пестицидами в продуктах харчування і сировині існує санітарно-гігієнічна лабораторія, фахівці якої вже близько 30 років займаються визначенням залишкової кількості пестицидів (груповими та окремими методиками) у злакових культурах, овочах тощо. Також з 2000 року лабораторія виявляє мікотоксини у продукції. Групові методики визначення пестицидів у злакових дозволяють виявити хлорорганічні, фосфорорганічні, синтетичні піретроїди та інші, окремі методики: імідоклоприд в картоплі, гліфосад, як засіб від бур’янів.
????Сьогодні норми використання пестицидів регламентуються Законом України «Про пестициди і агрохімікати (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1995, N 14, ст.91)». Основними принципами державної політики у сфері діяльності, пов'язаної з пестицидами і агрохімікатами, є: пріоритетність збереження здоров'я людини і охорони навколишнього природного середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів і агрохімікатів; державна підконтрольність їх ввезення на митну територію України, реєстрації, виробництва, зберігання, транспортування, реалізації і застосування; обґрунтованість їх застосування; мінімізація використання пестицидів за рахунок впровадження біологічного землеробства та інших екологічно безпечних, нехімічних методів захисту рослин та інші.
На зображенні може бути: фрукт