☀️Літо триває і варто бути обережними під час споживання смаколиків. Для цього слід знати та пам'ятати в яких умовах та при яких температурах слід зберігати продукти. Сьогодні поговоримо про правильне зберігання м'яса.
Згідно із санітарними нормами, при температурі від -2 до +2 °C зберігаються:
Сире м'ясо та м’ясні продукти: 〽️12 год. — курячий фарш; 〽️24 год. — мариновані напівфабрикати/яловичий та свинячий фарш/субпродукти; 〽️48 год. — яловичина/свинина/баранина/гомілки/крила/філе домашньої птиці. Готові страви: 〽️1 доба — варені, смажені м’ясні страви/субпродукти; 〽️36 год. — тушковані, смажені страви зі свинини/яловичини; 〽️48 год. — тушкована/смажена/варена птиця; 〽️72 год. — копчені пташині тушки; 〽️5 днів — м’ясна нарізка у вакуумній упаковці.
☝️Особливості зберігання в холодильнику (від 0 до +4-6°C):
✅Свіже м’ясо (при t від 0 до -3°C) м’ясо може зберігатися 2 дні в емальованому посуді/папері. Якщо у вас немає іншої посудини, покладіть у пластиковий контейнер. Аби захистити м’ясо (напр. вирізка, відбивні, ребра) від сторонніх запахів, покладіть його на окрему полицю.
✅Варене м’ясо — не більше 2 днів. Якщо це відварна свинина/яловичина/птиця - вона краще збережеться в бульйоні та в каструлі, в якій вона варилася.
✅Копчене м’ясо: холодного копчення — 3 тижні, гарячого — до 7 днів. Його слід загорнути у фольгу/пергамент. Після того, як ви відкрили оригінальну упаковку, перекладіть у паперовий пакет/фольгу і зберігайте у холодильнику поруч з морозилкою (не довше 3 днів).
✅Розморожене м’ясо. У жодному разі після розморожування не кладіть його знову до морозилки. М’якоть повинна поступово розтанути в холодильнику або при кімнатній t°C. Залишки найкраще замаринувати та приготувати наступного дня.
✅В’ялене м’ясо - 3 міс. Яловичина зберігається у зіп-пакетах/скляній банці з вистеленими зсередини паперовими серветками (їх слід змінювати що3дні).
✅ Тушковане м’ясо. Відкриті тушковані консерви слід зберігати не більше 1-2 днів.
✅ Смажене м’ясо. Слід зберігати в герметичній упаковці/фользі на верхній полиці. Якщо це готова страва, перекладіть в керамічний посуд із щільною кришкою. Розігрівати слід 1 раз.
✅ Охолоджене м’ясо (напр. яловичина та свинина): від 0 до +2 °C — 2 дні; до -2 °C —12-16 днів; від -3 °C — 20 днів. Курятина: при 0 °C - до 15 днів, а при -2 °C — 4 дні.
Якщо ви помітили, що на м'ясі з'явилися ознаки гниття, слизька плівка, пігментація, цвіль - таке м'ясо вживати не можна! Вищеперераховані ознаки свідчать про те, що м'ясо зіпсувалось.
⚠️Правила безпечного зберігання:
❌Не промивайте м’ясо перед заморожуванням.
❌Не залишайте на плиті при кімнатній t°C готові страви.
❌Не зберігайте консерви на балконі при мінусовій t°C.
❌Не заморожуйте залишки розмороженого м’яса.
❌Не тримайте м’ясо та рибу разом.
Будьте здорові!!!