Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

Salmonella Mbandaka -хто це і з чим її їдять?

27.01.2023
‼За даними Центру громадського здоров`я «12 січня 2023 року надійшло повідомлення від Секретаріату ІНФОСАН щодо спалаху Salmonella Mbandaka в багатьох країнах, ймовірно, пов’язаного з курячими продуктами. Секретаріат ІНФОСАН отримав повідомлення про виявлення Salmonella Mbandaka у сендвічі Цезар, що містить заморожене філе курячої грудки, приготоване на пару з України».
????Якщо звернутись в екскурс історії, спалахи викликані Salmonella Mbandaka вже зустрічалися. Так в січні 1999 р. у 4 штатах США - Вашингтоні, Айдахо, Каліфорнії та Орегоні зареєстровані спалахи, джерелом інфекції яких були проростаючі зерна люцерни, конюшини та нуту. Спалахи неодноразово реєструвалися в Європі (зокрема в Скандинавії), Північній Америці та Японії. Більшість цих спалахів були пов’язані з використанням зараженого насіння, в якому патогени розмножуються під час проростання.
❗В кінці 2022 року була інформація про спалах, викликаний Salmonella Mbandaka ST413, пов’язаний з курячим м’ясом в семи країнах ЄС/ЄЕЗ, Великобританії та Ізраїлі.
????Станом на 8 листопада 2022 року було зареєстровано 196 випадків: Чехія (5), Естонія (3), Фінляндія (89), Франція (10), Німеччина (2), Ірландія (1), Нідерланди (1), Велика Британія (81) та Ізраїль (4). Дев'ятнадцять осіб були госпіталізовані, у п'яти хворих була септицемія, зареєстровано один летальний випадок у Великобританії. Випадки траплялися в усіх вікових групах, і немає загальної різниці, якщо брати до уваги стать.
????Після розслідування орган безпеки харчових продуктів у Фінляндії пов’язав підозрілі продукти RTE з естонською компанією, однак цей зв’язок не вдалося підтвердити ідентифікацією партій або результатами мікробіологічних досліджень. Естонська компанія отримувала оброблене куряче м'ясо від різних постачальників, і його роль як джерела інфекції встановити не вдалося.
❗Нові випадки, ймовірно, виникнуть у ЄС/ЄЕЗ, доки джерело не буде ідентифіковано та контрольовано.
Органи охорони здоров'я та безпеки харчових продуктів потребують подальших розслідувань для виявлення джерела/походження забруднення.