
Літо в розпалі, і його «найкращі» і «любі» друзі серед інфекцій, вже тут.

Вперше в цьому році на Рівненщині зареєстровано спалах сальмонельозу в Сарненському районі, де захворіли в одній сім`ї п'ятеро осіб, які вживали майонез виготовлений з домашніх курячих яєць.

Що це за захворювання?

Сальмонельоз — інфекційне захворювання, що передається, в більшості випадків, з їжею (96–98%), а також контактно - побутовим шляхом. Викликається різними мікробами роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі. В деяких продуктах (молоко, м'ясні вироби) сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі (наприклад, у напівфабрикатах). Соління та копчення на цього збудника кишкової інфекції впливають несуттєво, а заморожування навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів в продуктах.

Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури. Нерідко інфікуються яйця птахів.

Що відбувається?

Захворювання розвивається через 6-72 години після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися.

Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота.

Обов'язковій госпіталізації підлягають хворі з важким і середньої важкості перебігом сальмонельозу, діти, особи похилого віку, працівники харчової та медичної галузей, студенти, які проживають в гуртожитках та інші декретовані контингенти.

Як запобігти захворюванню?

м'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;

качині та гусячі яйця використовувати тільки в тісто;

не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;

кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити;

для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування;

молоко перед вживанням кип'ятити, особливо яке придбане на стихійних ринках;

продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;

дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях передбачених для цього.