Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

Ще одна спроба приборкати ВІЛ-інфекцію провалилася на тестуванні!

01.02.2023
????Мозаїчна вакцина для запобігання ВІЛ-інфекції, яка дійшла до третьої фази випробування на людях, виявилася неефективною. Незалежні експерти, які аналізували дані дослідження, встановили, що вакцина недостатньо захищає від інфікування ВІЛ, і подальші тестування препарату є недоцільними. Про це повідомляють на сайті Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США.
❓Що таке «мозаїчна вакцина»?
Як відомо, через високу здатність до мутацій та існування величезної кількості штамів, вірус імунодефіциту людини не можна приборкати в умовах сьогодення.
За підтримки фармацевтичних компаній розроблялася вакцина проти ВІЛ-інфекції. У своєму складі містить частинки безпечного для людини аденовірусу, модифікованого таким чином, щоб бути носієм білків різних підтипів ВІЛ, що найменше зазнають мутаційних змін. Через це її прозвали «мозаїчною».
????У 2019 році розпочалася третя фаза клінічних досліджень мозаїчної вакцини. В експериментальній схемі вакцинації взяли участь 3 900 осіб. Учасниками були чоловіки, які мають секс з чоловіками, та трансгендерні люди, оскільки в них ризик заразитися ВІЛ вищий, ніж в інших. Досліджувана схема вакцинації складалася з чотирьох ін’єкцій протягом року. Усі досліджувані вакцинації були завершені в жовтні 2022 року.
❓Що не так із вакциною?
Незалежна рада з моніторингу даних і безпеки Національного інституту здоров'я США встановила, що подальші клінічні випробування вакцини слід припинити. Хоча жодних занепокоєнь стосовно безпеки препарату не виникло, однак його ефективність неочевидна. Серед людей, які отримали вакцину та плацебо зрештою виявилася приблизно однакова кількість інфікованих ВІЛ, що вказує на недостатній захист.
????Під час клінічного випробування всім учасникам були запропоновані комплексні засоби профілактики ВІЛ, включаючи доконтактну профілактику або PrEP. Співробітники дослідження гарантували, що учасники, які заразилися ВІЛ під час випробування, були негайно направлені на медичну допомогу та лікування.
????Це була остання вакцина, яка дійшла до третьої фази клінічного дослідження, але провалилася, як і попередні. Чимало фахівців, окрім її розробників, розчарувалися у результатах. Однак залишається надія на інші вакцини, зокрема, з використанням інших векторів, не аденовірусів, а, наприклад, м-РНК, що теж зарекомендувала себе у вакцинах проти COVID-19. Вчені отримали позитивні результати випробування такої вакцини проти ВІЛ поки що тільки на приматах.