Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

Синдром зап'ястного каналу

03.05.2023
????Синдром зап'ястного каналу — це сукупність симптомів, пов’язаних зі механічним здавленням серединного нерва в зап’ястному каналі.
????Причин виникнення синдрому багато. Він може виникати без видимих причин, але зазвичай супроводжує різні захворювання, стани або є наслідком звичок чи професійних навичок.
❗Навички, які викликають синдром зап'ястного каналу — це насамперед повторювані, однакові рухи пальцем і зап'ястям, як при роботі, пов’язаній з дрібною моторикою рук, наборі тексту на клавіатурі, користуванні комп’ютерною мишкою, їзді на велосипеді, грі на музичних інструментах тощо. Деякі професії цьому сприяють, і саме тому цей синдром частіше зустрічається у секретарів, музикантів та м'ясників. Іноді здавлення нерва провокується травмою (напр., переломом зап'ястя) або набряком структур у зап'ястному тунелі (напр., під час вагітності).
????Синдром зап'ястного каналу зустрічається з частотою близько 50 випадків на 1000 осіб. Це захворювання може зустрічатися у людей будь-якого віку, хоча найчастіше воно виникає після 50-річного віку. Ураження виникають в одній руці (зазвичай домінуючій, тобто правій у праворуких, лівій у ліворуких) або в обох. Жінки хворіють частіше, ніж чоловіки. Появі синдрому зап'ястного каналу сприяють такі фактори, як: робота, пов’язана з повторюваними рухами, які перенапружують долоні; використання вібраційного обладнання; вагітність; менопауза; ожиріння; подагра; цукровий діабет, а також онкологічні захворювання.
❗Кожна десята людина у своєму житті хоча б раз матиме епізод появи симптомів цього синдрому, які самостійно зникнуть.
????Симптомами синдрому зап'ястного каналу найчастіше є неприємні відчуття в області великого пальця, вказівного пальця та половини безіменного пальця. Вони включають поколювання, оніміння, дискомфорт. Зазвичай до них приєднуються м’язова слабкість, іноді з атрофією м’язів. Це захворювання не вражає мізинець.
‼У випадку виявлення у себе симптомів синдрому зап'ястного каналу, необхідно звернутися до лікаря. Іноді після інтенсивного навантаження на кисть, спричиненого повторюваними рухами, з’являються симптоми синдрому зап’ястного каналу, які самостійно зникають, — вони зазвичай не потребують діагностики або лікування. Метод лікування підбирають залежно від тривалості та тяжкості захворювання.
????Після хірургічного лікування найчастіше потрібна фізіотерапія, яка дозволяє пацієнту повернутися до повноцінного функціонального стану. Іноді необхідно змінити виконувану роботу і виключити заняття, які навантажують зап’ястя.
????Поява синдрому зап'ястного каналу зазвичай зумовлюється співіснуванням кількох чинників — аномальна будова зап'ястя (вроджений вузький зап'ястний тунель), виконання роботи у вимушеному положенні або із застосуванням вібраційного інструменту, а також незначна травма цієї ділянки. Особи, які особливо схильні до появи цього синдрому, повинні щоденно пам’ятати про профілактичні вправи на розтягнення і правильну поставу, а також відповідне положення під час роботи.