Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

«Свято місце порожнім не буває» - це про нього

05.01.2023
????Понад два роки пандемії коронавірусної хвороби про грип не було чути – на фоні зашкалюючих цифр захворюваності на COVID-19, захворюваність грипом виглядала мізерною. Але… Але, як відомо, грип нікуди не зникає він чекає слушного часу. В природному середовищі кожен збудник займає свою нішу. І якщо якийсь збудник зникає, його місце займає другий. Коронавірус зараз вже втрачає свій епідемічний потенціал у зв’язку з набуттям людством колективного імунітету завдяки хворобі або вакцинації. А грип навпаки набирає свою силу внаслідок тривалої низької захворюваності та відсутності вакцинального імунітету.
???? Існує три типи вірусів грипу – А, В і С, які відрізняються за своєю будовою і викликають захворювання різної тяжкості. Вірус грипу А викликає найбільш важкі форми грипу, а також він є причиною сезонних епідемій та пандемій. Особливою ознакою вірусів грипу є їх мінливість, що дає йому змогу кожен рік уникати дії людського імунітету.
❗Наразі на Рівненщині циркулює грип типу А.
Вірус грипу типу А поділяється на підтипи в залежності від наявності 2 поверхневих білків (антигенів) — гемаглютиніну (Н) і нейрамінідази. Сезонний грип найчастіше викликають віруси підтипів H1N1 та H3N2 (у деякі сезони H2N2), дуже рідко — віруси грипу В. Вірус грипу А характеризується значною антигенною мінливістю, що створює ризик виникнення сезонних епідемій кожного року і необхідність щорічного оновлення складу вакцин.
‼Вірус грипу А більш контагіозний, тобто заразний, аніж віруси грипу В чи С. Джерелом і резервуаром його є людина. Інкубаційний період може тривати до семи днів, у середньому два-чотири дні, іноді навіть декілька годин. Передача вірусу здійснюється повітряно-крапельним шляхом. З краплями слизу під час кашлю і чхання вірус грипу розлітається довкруги та при вдиханні повітря попадає на слизову носа, рота, очей. Крапельки слизу можуть осідати на предметах довкола, а потім люди руками заносять собі збудника із забруднених поверхонь (рушник, посуд, клямки, брудні руки тощо) на губи, в ніздрі, у ротову порожнину, а звідти – у дихальні шляхи.
????Основні симптоми грипу — це швидкий початок, висока температура та ознаки інтоксикації (озноб, слабкість, ниючі болі в м'язах, головний біль), нежить, кашель, сльозотеча. Для захворювань, викликаних вірусами типів В і С, характерний легкий перебіг, тому часто вони протікають по типу легкого ГРВІ, яке не викликає ускладнень.
❗Для грипу А, який наразі переважає в структурі ГРІ, характерно виникнення ускладнень. Найчастіше це – пневмонія (до 90%). На фоні покращення загального стану - зниження температури, зменшення симптомів інтоксикації, виникає повторне підвищення температури тіла, кашель стає нав’язливим, сильним (сухим або вологим), з’являється задишка. Ігнорувати ці симптоми ні в якому разі не можна, потрібно негайно звертатись до лікаря, щоб не втратити дорогоцінний час в лікуванні пневмонії. Інші ускладнення викликаються або безпосередньо вірусом грипу - міокардит, нефрит, енцефаліт, або приєднанням бактеріальної флори - гайморит, гнійна ангіна, бронхіт, бактеріальна пневмонія і таке інше. Ці ускладнення також потребують втручання спеціаліста, тому що вимагають призначення антибіотиків та інших сильнодіючих препаратів. І часто такі стани потребують госпіталізації.
????Отож, щоб не зустріти Різдво в ліжку з температурою, дотримуйтесь простих правил профілактики грипу: уникайте хворих грипом та місць скупчення людей, носіть маску при виникненні у вас симптомів захворювання та в громадських місцях, мийте руки після відвідування магазинів, транспорту та інших місць, де можуть бути хворі люди, дотримуйтесь «кашлевого етікету», подбайте про свій імунітет - зробіть щеплення перед сезонним підвищенням захворюваності.