Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

Український тиждень імунізації - 2023

24.04.2023
Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців залежить від рівня охоплення щепленнями в країні. Вакцинація завжди залишається пріоритетом держави і суспільства, особливо це актуально в умовах воєнного стану. Поширення актуальної правдивої інформації про імунізацію є складовою цього пріоритету.
❗З 24 квітня 2023 року в державі стартував Всесвітній тиждень імунізації. Мета заходу нагадати про важливість щеплень для захисту від хвороб людей різного віку.
Сьогодні кожен з нас повинен знати, що тільки щеплення допоможуть дітям і дорослим захиститися від багатьох небезпечних інфекційних захворювань. Адже щеплення проводять виключно від інфекційних хвороб, але далеко не від всіх, а тільки від тяжких, небезпечних, які здатні викликати тяжкі ускладнення.
На сьогодні, в нашій державі всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, кашлюку, дифтерії, правцю, кору, епідемічному паротиту, краснухи, гепатиту В, поліомієліту, гемофільної інфекції. Всі ці щеплення входять до Національного календаря профілактичних щеплень і для всіх громадян є безкоштовними.
Сучасні вакцини ефективні, безпечні та мають низьку реактогенність, тому протипоказання до щеплень обмежені і визначити їх може тільки лікар.
В умовах активних міграційних процесів зростає ризик зараження в першу чергу нещеплених дітей і дорослих. Відмови від щеплень підвищують не лише ризик зараження інфекцією, але і ризик її важкого перебігу, розвитку ускладнень і навіть смерті. Крім того, відмови від вакцинації призводять до зменшення захищених осіб в колективі та роблять можливими спалахи тих захворювань, які людство залишило в минулому.
Слід пам'ятати, відмовляючись від вакцинації, Ви ризикуєте здоров'ям та життям Вашої дитини та позбавляєте його законних прав на захист від небезпечних інфекційних захворювань, які можна попередити засобами специфічної профілактики.