
Про цукор точиться багато суперечок: треба його вживати чи ні, дає він користь чи завдає шкоди?

Цукор називають швидким вуглеводом Усі вуглеводи-невіддільна частина здорового раціону.

Яким буває цукор?
Цукор у звичному для нас вигляді — білий пісок. Насправді родина цукрів більш різноманітна. Але в їжу ми використовуємо тільки чотири види: глюкозу, фруктозу, цукрозу (звичний для нас цукор) і лактозу.

Глюкоза (виноградний цукор) — цінне джерело «швидкої» енергії, викликає різке підвищення цукру в крові, міститься переважно у фруктах.

Фруктоза (фруктовий цукор) — природний цукор, міститься в меді, фруктах і ягодах.

Лактоза (молочний цукор) — виявлено тільки в молоці.

Користь цукру при помірному вживанні:

це джерело енергії;

стимулює вироблення гормонів радості;

активізує кровообіг в головному і спинному мозку, і в разі повної відмови від цукру можуть наступити склеротичні зміни;
глюкоза потрібна для правильного функціонування печінки - вона допомагає нейтралізувати токсини. Це «пальне», яке потрібно для роботи м’язів, органів і клітин людського тіла.

Високий рівень споживання цукру призводить до:

зайвої ваги й ожиріння,

підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань і діабету,

надмірне захоплення солодощами й солодкими напоями, зокрема фруктовими соками, спричиняє карієс зубів.

Скільки цукру можна споживати за добу?
Єдиної норми не існує. В цілому фахівці вказують на кількість, яка становить 30-50 г на день, а також 9-10 чайних ложок сипучого продукту. Однак ці цифри умовні, бо вуглеводи містяться в різних продуктах.

Де міститься цукор?
Крім хлібобулочних, кондитерських виробів і солодких напоїв, цукор міститься в ігристих винах, пиві, лікерах, консервованих овочах, фруктових соках і меді. Навіть консервування м’яса не обходиться без цукру. Є він також в овочах і фруктах.

«Все добре, що в міру» - це відомо кожному. Якщо кілька разів на тиждень балувати себе чимось солоденьким, нічого поганого не трапиться.