Воєнний час диктує нам інші умови життя, до яких ми маємо бути пристосовані.

Довготривале перебування людей у місцях укриття, де відсутнє електро - та водопостачання передбачає вимоги до харчових продуктів, які допоможуть вижити в цих складних умовах.

Відразу треба відмовитися від тривалого зберігання продуктів, що швидко псуються (варені ковбаси, морепродукти, готова кулінарна продукція, салати, кондитерські вироби з кремом тощо).

Молоко може зберігатися протягом кількох днів і не скиснути без холодильника, якщо його прокип’ятити.

Вершкове масло зберігати без холодильника можна коли його перетопити та вилити у скляний посуд з кришкою.

Щоб зберегти м’ясо-найкращий спосіб його засолити й закатати в банки. Якщо потрібно зберегти м’ясо недовго, його достатньо присолити, помістити у скляну або емальовану ємність та зберігати декілька днів у прохолодному місці.

Яйця для тривалішого зберігання без холодильника потрібно розкласти в ящик і пересипати піском чи тирсою.

Свіжі овочі також можна зберігати в ящику з піском. Вони довше збережуться, якщо до них не надходитиме волога, а самі вони будуть в темному прохолодному місці.

Сир, сметана та м’які сири перекладіть ці молочні продукти в окремі банки та помістіть їх у воду. Щоб поверхня не пересохла, потрібно накрити банки тканиною, а її кінці занурити у воду. Зберігати так можна декілька днів.

Якщо йдеться про мінеральну воду, перевагу треба віддати газованій, бо вуглекислий газ є консервантом, що уповільнює псування води у пляшках.

Продукти, які довго зберігаються без холодильника: сіль, цукор, вермішель, крупи, консерви, сушене та в’ялене м’ясо, хлібобулочні вироби, солодощі (печиво, цукерки, шоколад, мед, вафлі, батончики, згущене молоко), сухарі, картопля, морква, буряк, базилік, яблука, цитрусові, кетчуп, деякі з ягід, виноград, кавун, гарбуз, дитяче харчування.