Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

Вбиває не епілепсія, а реакція на неї

14.02.2023
???? Епілепсія – це неврологічне захворювання, яке характеризується нападами судом. Вони можуть проходити зовсім непомітно, а можуть тривати кілька хвилин: людина непритомніє, у неї конвульсії, можуть виникати проблеми з диханням. Зазвичай напад триває до 5 хвилин і минає самостійно.
???? Чіткої причини виникнення хвороби немає і вилікувати її складно: можна лише контролювати прояви. Епілепсія не заразна, люди з цим діагнозом не є небезпечними і їх не потрібно боятися. Вона не заважає жити повноцінним життям. Більшість із них не знає, коли і як може статися напад. Він може виглядати і як незначний провал у пам’яті, і як судоми в усьому тілі.
✅ Існують ситуації, які можуть виступати тригерами для епілептичного нападу:
✔ заняття спортом,
✔ різкі та гучні звуки,
✔ яскраве та миготливе світло.
‼Найчастіше помирають не від нападу епілепсії, а від невчасно або неправильно наданої першої допомоги. Тому найважливіше – вміти допомогти.
???? Що потрібно робити, якщо ви стали свідком нападу епілепсії:
????Не застосовуйте силу. Просто переверніть людину на бік.
????Не намагайтесь розтискати щелепи та засовувати щось у рот.
????Не дайте людині задихнутися: розв’яжіть краватку, розстебніть ґудзик.
????Не намагайтеся силою стримувати руки.
????Не можна переносити людину під час нападу, крім випадків, коли загрожує небезпека.
????Не поливайте водою та не намагайтеся давати щось випити або з’їсти.
????При нападі епілепсії не потрібно викликати швидку допомогу. Виняток: якщо напад триває понад 5 хвилин або людина травмувалась.
????Коли напад минає – потрібно допомогти людині дійти до місця, де можна відпочити, або додому. Після нападів люди з епілепсію часто дуже втомлені та хочуть спати.