Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

Вірусний гепатит В - це серйозна глобальна проблема охорони здоров'я

08.03.2023
 
????Щороку в Рівненській області реєструються захворювання гострим та хронічним вірусним гепатитом В (ГГВ, ХГВ).
‼У 2022 році в Рівненській області було зареєстровано 30 випадків захворювань ГГВ, показник 2,72 випадки на 100 тисяч населення, що було значно вище, ніж у 2021 році (11 випадків, показник 1,0). За цей період було виявлено 16 випадків ХГВ (показник 1,45), що було у 2 рази вище ніж у 2021 році (8 випадків, показник 0,72). Вищі рівні захворюваності ГГВ відмічались у Зарічненській громаді (3 випадки, показник 8,52), Рокитнівській (3 випадки, показник 5,17), м. Вараш (2 випадки, показник 4,63), Володимирецькій (3 випадки, показник 4,56), Дубенській (2 випадки, показник 4,46), Рівненській (4 випадки, показник 4,35). Хворі ХГВ більше виявлялись у Костопільській громаді (3 випадки, показник 4,69), Березнівській (3 випадки, показник 4,68), м. Вараш (2 випадки, показник 4,63), Рівненській (2 випадки, показник 2,17).
????У 2022 році в області було щеплено проти вірусного гепатиту В 9182 дитини віком до 1 року, план щеплень був виконаний на 84,6%, що було значно краще порівняно з 2021 роком, коли цей показник був на рівні 69,9%.
????Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-b відмічає, що гепатит B — це потенційно небезпечна для життя інфекція печінки, спричинена вірусом гепатиту B (HBV), що може викликати хронічну інфекцію та піддає людей високому ризику смерті від цирозу та раку печінки. Профілактика гепатиту В за допомогою доступної, безпечної та ефективної вакцини (яка забезпечує від 98% до 100% захисту від гепатиту В), запобігає розвитку ускладнень, включаючи хронічні захворювання та рак печінки.
????Захворювання гепатитом В виявляють в усьому світі, проте найвищі рівні інфікування у Західному Тихоокеанському регіоні ВООЗ та Африканському регіоні ВООЗ, де хронічно інфіковані відповідно 116 мільйонів і 81 мільйон людей. Шістдесят мільйонів людей інфіковані в регіоні Східного Середземномор’я ВООЗ, 18 мільйонів – у регіоні Південно-Східної Азії, 14 мільйонів – у Європейському регіоні ВООЗ і 5 мільйонів – у регіоні ВООЗ для Америки.
????У регіонах, де гепатит В набув широкого поширення, вірус найчастіше передається від матері до дитини при народженні (перинатальна передача) або через горизонтальну передачу (вплив інфікованої крові), особливо від інфікованої дитини до неінфікованої дитини протягом перших 5 років життя. Розвиток хронічної інфекції характерний для немовлят, інфікованих від матерів або у віці до 5 років.
❗Гепатит B також поширюється через уколи голкою, татуювання, пірсинг і контакт з інфікованою кров’ю та рідинами організму, такими як слина, менструальна, вагінальна та насіннєва рідина. Передача вірусу також може відбуватися через повторне використання заражених голок і шприців або гострих предметів у медичних установах, у суспільстві чи серед споживачів ін’єкційних наркотиків. Статевий шлях передачі більш поширений у невакцинованих осіб із кількома статевими партнерами.
????Інфекція гепатиту B, отримана в дорослому віці, призводить до хронічного гепатиту менш ніж у 5% випадків, тоді як інфекція в дитинстві та ранньому дитинстві призводить до хронічного гепатиту приблизно в 95% випадків. Це є основою для посилення та пріоритетності вакцинації немовлят і дітей.
Вірус гепатиту В може виживати поза організмом не менше 7 днів. Протягом цього часу вірус все ще може викликати інфекцію, якщо він потрапляє в організм людини, яка не захищена вакциною. Інкубаційний період вірусного гепатиту В коливається від 30 до 180 днів. Вірус може бути виявлений протягом 30-60 днів після зараження. Більшість людей не відчувають жодних симптомів при новому зараженні. Однак у деяких людей спостерігається гостре захворювання з симптомами, які тривають кілька тижнів, включаючи пожовтіння шкіри та очей (жовтяниця), темну сечу, сильну втому, нудоту, блювання та біль у животі. У людей з гострим гепатитом може розвинутися гостра печінкова недостатність, яка може призвести до смерті. Серед віддалених ускладнень інфекцій в окремих людей розвиваються прогресуючі захворювання печінки, такі як цироз печінки та гепатоцелюлярна карцинома, які спричиняють високу захворюваність і смертність.
????Близько 1% людей, які живуть з HBV-інфекцією (2,7 млн осіб), також інфіковані ВІЛ. А глобальна поширеність інфекції HBV серед ВІЛ-інфікованих становить 7,4%. З 2015 року ВООЗ рекомендує лікування гепатиту В хворим, у кого діагностовано ВІЛ-інфекцію . Тенофовір, який входить до складу лікувальних комбінацій, рекомендованих як терапія першої лінії ВІЛ-інфекції, також активний проти вірусу гепатиту В.
????За клінічними ознаками неможливо відрізнити гепатит В від гепатиту, спричиненого іншими вірусними агентами, тому лабораторне підтвердження діагнозу є необхідним. Існує кілька аналізів крові для діагностики та спостереження за хворими на гепатит B. Їх можна використовувати для розрізнення гострих і хронічних інфекцій. ВООЗ рекомендує перевіряти всю донорську кров на гепатит В, щоб забезпечити безпеку крові та уникнути випадкової передачі.
????ВООЗ зазначає, що специфічного лікування гострого гепатиту В не існує. Тому догляд спрямований на підтримку комфорту та адекватного балансу харчування, включаючи заповнення рідини, втраченої внаслідок блювоти та діареї. Найважливішим є уникнення непотрібних ліків. Слід уникати ацетамінофену, парацетамолу та ліків проти блювання.
Хронічну інфекцію гепатиту В можна лікувати за допомогою ліків, у тому числі пероральних противірусних засобів. Лікування може уповільнити прогресування цирозу, зменшити частоту раку печінки та покращити довготривале виживання. ВООЗ рекомендує використовувати пероральні препарати (тенофовір або ентекавір) як найпотужніші препарати для придушення вірусу гепатиту В. Більшість людей, які починають лікування гепатиту В, повинні продовжувати його довічно.
????Для профілактики ВООЗ рекомендує, щоб усі немовлята отримували вакцину проти гепатиту В якнайшвидше після народження, бажано протягом 24 годин, а потім 2 або 3 дози вакцини проти гепатиту В з інтервалом принаймні 4 тижні для завершення серії вакцинації. Захист триває щонайменше 20 років і, можливо, довічно. ВООЗ не рекомендує робити ревакцинацію особам, які пройшли 3-дозову схему вакцинації.
На додаток до вакцинації немовлят ВООЗ рекомендує використовувати противірусну профілактику для запобігання передачі гепатиту В від матері до дитини. Впровадження стратегій безпеки крові та практики безпечного сексу, включаючи мінімізацію кількості партнерів та використання бар’єрних захисних засобів (презервативів), також захищають від передачі вірусу.
????У травні 2016 року Всесвітня асамблея охорони здоров’я ухвалила першу Глобальну стратегію сектора охорони здоров’я щодо вірусних гепатитів на 2016–2020 роки. Стратегія підкреслила критичну роль загального охоплення медичними послугами та встановила цілі, які відповідають цілям сталого розвитку. Стратегія пропонувала усунути вірусний гепатит як загрозу громадському здоров’ю до 2030 року (що визначається як 90% скорочення нових хронічних інфекцій і 65% зниження смертності порівняно з базовим рівнем 2015 року), а також містила дорожню карту попередження інфекції шляхом реалізації ключових стратегії профілактики, діагностики, лікування.У травні 2022 року 75-та Всесвітня асамблея охорони здоров’я відзначила новий комплекс інтегрованих глобальних стратегій сектору охорони здоров’я щодо ВІЛ, вірусних гепатитів та інфекцій, що передаються статевим шляхом, на період 2022–2030 років. На основі цих попередніх, а тепер і нових стратегій, багато держав-членів ВООЗ розробили комплексні національні програми гепатиту та стратегії ліквідації, керуючись глобальною стратегією сектору охорони здоров’я ВООЗ.
✅Щоб підтримати країни в досягненні глобальних цілей ліквідації гепатиту згідно з Порядком денним сталого розвитку до 2030 року, ВООЗ рекомендує:
✔підвищувати обізнаність, сприяти партнерству та мобілізувати ресурси;
✔сформулювати політику протидії вірусним гепатитам, що ґрунтується на фактах;
✔збільшити рівність в отриманні послуг в системі охорони здоров'я в рамках відповіді на гепатит;
✔запобігти передачі вірусу;
✔ розширити послуги скринінгу, догляду та лікування.
????У світлі рекомендацій ВООЗ в Україні у 2019 році була розроблена та затверджена Кабінетом Міністрів України Державна стратегія у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року, яка передбачає:
????зменшення нових випадків вірусних гепатитів, в тому числі хронічних, та скорочення смертності, зумовленої вірусними гепатитами;
????створення ефективної системи епідеміологічного нагляду за вірусними гепатитами та впровадження ефективного моніторингу та оцінки програм протидії вірусним гепатитам;
????забезпечення надання комплексних послуг профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів, підвищення поінформованості населення про проблеми вірусних гепатитів;
????підвищення рівня знань медичних працівників щодо сучасних підходів до профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів.