
Ми звикли, що сіль – з’єднання натрію і хлору – незмінний атрибут нашого життя. Були часи, коли вона використовувалася за грошову одиницю, а десь сіль навіть була об’єктом культу, ще Гомер називав її священною субстанцією.

Сіль викликає цікавість не тільки своєю історією. Хлорид натрію – неодмінний компонент крові, лімфи, жовчі та інших біологічних середовищ. Він бере участь в регуляції водно-сольового обміну, осмотичного тиску в клітинах організму. Також без нього неможлива секреція шлункового соку для перетравлення їжі.

Так чому все частіше звучать слова, що споживання солі згубно для нашого здоров’я?

Натрій - один з елементів вживаної нами солі, повинен щодня надходити з їжею, оскільки він не виробляється в організмі самостійно. Тим часом натрій потрібен для формування кісток і скорочення м’язів, необхідний для нормальної роботи нервової системи, оскільки без нього неможлива повноцінна передача нервових імпульсів. Недолік солі може привести до дисфункції нервової та м’язевої систем. Хлориди також беруть участь в роботі імунної системи, при їх нестачі також страждає функція детоксикації.

Надлишок натрію сприяє затримці в організмі рідини, виникають набряки, до того ж посилюється спазм судин, що небезпечно для тих, хто страждає захворюваннями серця і судин. При нестачі солі в раціоні організм почне використовувати свої внутрішні резерви, запозичивши необхідні компоненти з органів і тканин, тому людина, яка невиправдано дотримується безсольової дієти, спочатку відчуває слабкість у м’язах, далі швидко стомлюється, та її самопочуття стрімко погіршується. Щоб уникнути подібних негараздів, досить щоб в раціоні була присутня певна кількість солі. У 2018 році Всесвітня організація охорони здоров’я, з метою профілактики гіпертонії та зниження ризику розвитку захворювань серця та інсульту, прийняла рішення про скорочення споживання кухонної солі до 5 грамів в день, що еквівалентно 2 грамам натрію.


На жаль, сьогодні темп життя не залишає часу на приготування якісної домашньої їжі, змушуючи задовольнятися напівфабрикатами та фаст-фудом. Звичайно, надмірне вживання солі здатне завдати шкоди навіть практично здоровій людині.

Однак існує категорія пацієнтів, який вкрай рекомендовано обмеження солі. Сюди відносяться люди, які мають:

захворювання серцево-судинної системи, в тому числі гіпертонію, серцеву недостатність;

хвороби нирок;

порушення роботи підшлункової залози;

виразкову хворобу шлунку, гастрит з підвищеною кислотністю;

запальні процеси у кишківнику;

ревматизм;

запальні процеси очей і носа хронічного характеру, а також глаукому;

захворювання шкіри;

ожиріння;

асцит – скупчення рідини в черевній порожнині.

Однак слід враховувати, що дієта з істотним обмеженням солі повинна узгоджуватися з лікарем і тільки після попереднього обстеження. У прагненні дотримуватися раціонального харчування не варто впадати в крайність: взагалі відмовлятися від солі. Її нестача також призводить до численних порушень: набряків, судом, зниження інтелектуальних здібностей та інших подібних станів, які виникають при отруєннях, що супроводжуються втратою рідини з блювотою і діареєю.

Першими симптомами, що свідчать про недостачу солі в організмі, можуть стати:

головний біль;

дратівливість;

слабкість;

часте сечовипускання;

запаморочення;

неможливість сконцентруватися.

Слід зазначити групи ризику населення, яким з обережністю слід підходити до обмеження солі при харчуванні. Це спортсмени та люди, що займаються фізичною працею, вагітні жінки, люди, що живуть в жаркому кліматі, люди із захворюваннями травлення.