Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

Всесвітній день боротьби проти раку

03.02.2023
????04 лютого 2021 року з ініціативи Міжнародного союзу боротьби з онкологічними захворюваннями відзначається Всесвітній день боротьби проти раку.
????За даними ВООЗ, щорічно у світі діагностується близько 14 млн випадків раку і до 2030 року цей показник може вирости до 21 млн.
????Рак є однією з провідних причин смерті в усьому світі, і Україна не є винятком. За даними Інституту онкології АМН України, злоякісні новоутворення щорічно забирають до 100000 життів українців, а число захворівших за рік наближається до 160 000. Щодня в Україні хворіють на рак 450 людей, з яких помирає 250. Серед чоловічого населення до 19% цих втрат обумовлено раком легень, а серед жіночого 20 % – раком молочної залози.
✅Основні фактори, які впливають на виникнення раку:
✔ неправильне харчування;
✔ надмірна вага, малорухомий спосіб життя;
✔ паління, зловживання алкоголем та наркотичними речовинами;
✔ іонізуюче випромінювання;
✔ випромінювання радіоактивних речовин;
✔ промислові та автомобільні викиди;
✔ професійні шкідливості;
✔ спадковість;
✔ віруси;
✔ ослаблений імунітет.
❗Більше третини випадків раку можна уникнути завдяки дотриманню здорового способу життя. Крім того, тягар раку можна зменшити шляхом раннього виявлення захворювання та лікування пацієнтів, у яких розвиваються онкологічні захворювання. При ранній діагностиці та відповідному лікуванні існує висока ймовірність одужання від багатьох видів раку.
????Понад 30% випадків смерті від раку можна запобігти, дотримуючись елементарних норм таких як: боротьба з курінням; збільшення фізичної активності; вживання збалансованої та здорової їжі; утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії; проходження регулярних медичних оглядів та скринінгових обстежень; уважне ставлення до власного здоров’я.
‼Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо того, як часто вам потрібні профілактичні огляди — це залежить від вашого віку та факторів ризику, які можуть вплинути на розвиток раку.