

Численні дослідження показують, що вітамін D відіграє важливу роль для здоров’я людини: знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Через нестачу вітаміну підвищується ймовірність виникнення інсульту, гіпертонії, серцевої недостатності, рахіту у дітей. Дослідження, які були проведені у 2018 році, показали, що через нестачу вітаміну D підвищується ризик виникнення розсіяного склерозу.


Нестача вітаміну D – це один із найпоширеніших дефіцитів, який може призвести до проблем з кістками та навіть до переломів. Причому симптоми можуть не проявляти себе дуже довго. Але варто звернути увагу на такі стани: біль у м’язах, суглобах; постійне почуття втоми; випадіння волосся; тривожність та депресивні стани; часті застудні та вірусні захворювання; будь-які пошкодження на шкірі повільно гояться, і багато іншого. Діагностувати дефіцит можна за допомогою спеціального аналізу крові, який призначить лікар.

Основним джерелом вітаміну D є його синтез у нашій шкірі під впливом ультрафіолету. Звичайно, в холодну пору року, коли більша частина тіла прикрита одягом, а сонячних днів не так багато, поповнити запас вітаміну D складно.

Це гриби. У деяких видах лісових грибів вміст сягає 2300 МО на 100 г, тому порція такого продукту може містити більше добової дози у два-три рази; лосось - 100 г 526 МО; коров’яче молоко приблизно 115-130 МО 237 мл; яєчні жовтки - в одному жовтку в середньому міститься 37 МО; соєве молоко - 237 мл – 107-117 МО; форель у 100 г – 758 МО; олія печінки тріски в одній столовій ложці – 1360 МО.
Як видно, є різні продукти із вітаміном D, які можна вписати у свій щоденний раціон.

Збалансоване харчування, здоровий спосіб життя, достатня кількість часу перебування на сонці, контроль рівня вітаміну D у крові – все це можна обговорити зі своїм лікарем, який і дасть рекомендації про те, як саме можна заповнити дефіцит вітаміну та покращити свій стан.