Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

Запас біди не чинить…

17.11.2022
 
????У наші дні, (у 21-му столітті!!!), на жаль, багатьом прийшлось дізнатися як це жити без світла, води, газу, тепла та інших благ цивілізації. Крім того, щоразу росія нам погрожує застосуванням хімічної та радіаційної зброї. А в разі її застосування всі ми знаємо, що нам деякий час не можна буде виходити на вулицю, а отже ми не зможемо сходити до магазину за продуктами. І тому, з огляду на всі ці негативні фактори нам потрібно робити запаси їжі, води, засобів гігієни, лікарських засобів. Зрозуміло, що в кожній сім’ї є свої переваги в тих чи інших продуктах. Але сьогодні ми поговоримо про продукти, які мають бути у вас в запасі, про всяк випадок, та умови їх зберігання.
 
????Розпочнемо із консерв – це готові до вживання м’ясні та рибні консерви, консервовані овочі, бобові, фрукти, ягоди. Бажано вибирати ті, що відкриваються без консервного ножа або ж обов’язково подбайте про його наявність. Їжа з герметичних контейнерів, така як консерви, вважається безпечною навіть у разі радіаційної небезпеки. При купівлі консерви звертайте увагу на терміни придатності. І пам’ятайте, що не можна вживати консерви з банок, які мають здуті або іржаві кришки, навіть якщо продукт усередині на вигляд здається безпечним.
 
????Наступними продуктами, що повинні бути в наявності - крупи, які довго зберігаються (горох, рис, гречка, манка), борошно, макаронні вироби, сіль, цукор, сушені фрукти, ягоди, горіхи. Пам’ятайте, що всі ці продукти краще зберігати в сухому, темному та прохолодному місці, подалі від продуктів із різким запахом. Крупи добре зберігаються в скляній тарі під щільною кришкою. Час від часу необхідно перевіряти крупи на наявність комах чи личинок.
 
????Продукти швидкого приготування – це ті, які заливають окропом і через декілька хвилин страва готова до споживання (пюре, суп у брикетах, локшина, деякі види каш). Ви можете сказати що це шкідливо для здоров’я, але коли відсутні можливості для приготування їжі то можна скористатися і такими продуктами. Обов’язково звертайте увагу на терміни придатності та умови зберігання, що зазначені на пакуванні цих продуктів.
 
????У кого є маленькі діти рекомендуємо мати ультрапастеризоване молоко. Воно має великий термін зберігання, також можна запастися і сухим молоком. Термін зберігання ультрапастеризованого молока становить від 30 до 90 днів, однак не забуваймо, якщо пакування відкрили, то термін придатності значно зменшується. Сухе незбиране молоко можна зберігати при кімнатній температурі до пів року, якщо упакування відкрите, то термін придатності становить близько одного місяця, бажано пересипати таке молоко в банку з кришкою.
 
✅Також рекомендуємо запастися такими продуктами:
✔ крекери, сухарі, хлібці, сушіння, білкові, злакові та фруктові батончики, ну і наші улюблені солодощі, які багаті вуглеводами: цукерки, шоколад, печиво, халва, козинаки. Умови зберігання та терміни придатності зазначені на пакуванні;
✔ кава, чай, згущене молоко, мед;
✔ соняшникова олія, а якщо є можливість дотримуватись умов зберігання, то і вершкове масло. Нагадуємо, що масло може зберігатися в морозильній камері від 3-х місяців до 1 року, в холодильнику не більше 10 діб;
✔ дитяче харчування (за потреби).
 
‼Отже, робімо запаси, бо як казали ще наші бабусі - запас біди не чинить. Віримо в ЗСУ, чекаємо на перемогу!
❗Бережіть своє здоров’я та стежте за новинами Центру!