Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

Зовні страхітливі, та зовсім нешкідливі

08.12.2022
 
???? Уявіть темну пору добу, на жаль, останнім часом часто без світла, вам пощастило мати гарячу воду й приймати домашні спа-процедури, або ж забажалось вивчати химерні тіні від ліхтарика на своїй стелі і раптом ви помічаєте поруч з собою красиву, але трішки страхітливу істоту, до 4-5 см в довжину, з багатьма ногами, реактивною швидкістю та невідомими вам намірами.... Це мухоловка, або скутигера, не комаха, а багатоніжка — дуже корисний домашній хижак, й до 2021 року ще й червонокнижна тваринка, стосовно її появи у домівках ми отримуємо запитання від наших громадян.
✅ В природних умовах мухоловки живуть у листяній підстилці, там же й зимують, а весною просинаються бадьорі, веселі та голодні. Настання холодів заставляє цих членистоногих переселятись у людські домівки, вони полюбляють вологі місця (ванни, туалети, комори, горища, підвали, можуть забігти й в кімнату), і головне, їх приваблює кормова база, адже поруч з людиною живе стільки смачного, а перекусити мухоловка полюбляє клопами, тарганами, мухами, міллю та мікроскопічними кліщами.
???????? При цьому вона абсолютно безпечна для людей та наших домашніх улюбленців, не становить жодної загрози нашому майну чи стратегічному запасу продуктів. Ці багатоніжки не переносять інфекційних захворювань, а ось комарів, серед яких можуть бути й малярійні, злапають дуже спритно. Не варто боятись, що мухоловка повзатиме по нашому обличчі, чи залізе у вуха, ніс або інші отвори, поки ми спимо, люди їй зовсім не цікаві, коло її інтересів визначається лише комахами. В наших геокліматичних умовах вони досить нечисленні, та й взагалі полюбляють самотність й не живуть колоніями, ще й розмножуються досить повільно, тому не варто побоюватись від них масової окупації вашого будинку.
???? Самі по собі мухоловки не шкідливі, але багато хто з них має залози, що містять отруту, необхідну їм для того, щоб паралізувати жертву та її з’їсти; ці ж токсини захищають і самих багатоніжок від того, аби стати чиїмось обідом, адже речовина, що виділяється, дуже неприємно пахне й хижаки втікають від стоніжки геть.
✅ Неприємності можуть статись лише в тому випадку, якщо вхопити мухоловку руками, по-перше, можна відірвати їй ніжки, бо вона досить тендітна, по-друге, з метою самозахисту скутигера може вкусити, при цьому відчуття такі, як при укусі бджоли. Частіше такі прикрощі відбуваються з дітьми, пізнавальний інтерес та стрімкість хапальних рухів можуть перевищити швидкість втечі від них мухоловки. Якщо ж отрута цієї багатоніжки все ж таки потрапила на шкіру людини, потрібно обробити її перекисом водню, прикласти холодний компрес для зняття відчуття печіння та припухлості, після консультації з лікарем прийняти антигістамінні та знеболювальні препарати, якщо місце укусу сильно й довго болить.
✌️ Незважаючи на те, що мухоловка багато кого лякає своїм виглядом і викликає пристрасне бажання позбутися від неї, варто задуматись, чи потрібно її знищувати, адже вона є справжнім вартовим нашого житла, надійним союзником та корисним помічником у боротьбі з цілою армією неприємних та шкідливих комах, що населяють наші апартаменти.