Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

“В подорожах по тропічних країнах є два приємні моменти: коли ви туди входите, і коли виходите”. Аркадій Фідлер

29.06.2022
 
 
????У Міжнародний день тропіків, який відзначається щороку 29 червня, ми мріємо, що всі негаразди, які присутні зараз у нашій Україні якомога швидше зникнуть і всі наші міграції відбуватимуться лише для відпочинку, подорожей та оздоровлення, в тому числі й у такий цікавий тропічний регіон.
‼Хочемо нагадати, що разом з новими враженнями та гостинцями після подорожей до екзотичних тропічних та субтропічних країн можна привезти й невеселі подарунки. Чудові часи, коли мандрівникам доводилось остерігатись тигрів-людоїдів та канібалів минули, однак дрібні й численні представники тропічної фауни можуть викликати небезпечні хвороби, з якими ми ніколи не зустрічались вдома. В умовах гарячого та вологого клімату збудники інфекційних та паразитарних захворювань швидко розмножуються й довго зберігаються у довкіллі, а соціально-економічні умови окремих тропічних країн, їх культурні, етнічні й харчові традиції можуть сприяти поширенню хвороб серед населення.
????Саме тому при плануванні подорожі варто поцікавитись, які інфекційні хвороби зустрічаються на території країни перебування та дізнатись рекомендовані заходи їх профілактики.
❗Слід пам’ятати, що 30% людей у тропіках не мають доступу до джерел чистої води, тому для того, щоб уникнути зараження збудниками холери, черевного тифу, дизентерії, гепатитів, паразитозів, лептоспірозу не можна пити чи використовувати для приготування їжі сиру воду, а вживати лише кип’ячену чи бутильовану.
????Малярія — тропічна хвороба, про яку потрібно пам’ятати завжди, вона зустрічається у більш ніж 100 країн світу і кожні 12 секунд від неї помирає одна людина, в Україні теж щороку реєструється до 50 завізних випадків цієї інвазії. Люди, які планують вирушати у країни, потенційно небезпечні щодо малярії, обов’язково повинні проконсультуватись зі своїм лікарем, який допоможе підібрати протималярійні препарати, адже вакцини від цієї хвороби не існує, необхідно проводити хіміопрофілактику, і, що особливо важливо, відповідно до рекомендацій ВООЗ, її потрібно починати за один тиждень до виїзду, протягом всього терміну перебування на небезпечній території та протягом 4 тижнів після повернення.
????Лихоманка Денге в останні роки стала одним з самих поширених захворювань у тропіках, комарі-переносники розповсюджені і в містах, і в селах, кращим захистом від них є репелент, який потрібно вибрати, зважаючи на високий вміст діючої речовини та стійкість в умовах вологого клімату.
????Жовта лихоманка теж переноситься комарами, найкращим захистом від неї є щеплення, і воно зазначене як обов’язкове при в’їзді до більшості країн Південної, Центральної Америки та Африки. Вакцинація проводиться за 1 місяць до від’їзду, імунітет виробляється через 10 днів та триває до 10 років. Збережіть міжнародний сертифікат про вакцинацію від жовтої лихоманки, при його відсутності, за умовами міжнародних медико-санітарних правил, вас можуть зняти з рейсу до зазначених країн.
????Глистів у тропіках багато, цікавих та різних, вірогідність заражень ними можна звести до мінімуму, якщо не пити сиру воду, їсти лише ретельно помиті фрукти, а ще краще ті, з яких можна зняти шкірку, не купатись у стоячих водоймах чи річках, особливо біля пасовищ, не блукати босоніж по траві чи піску навіть самого романтичного пляжу.
????Цікавими представниками екзотичних країн є дрібні кліщики, так звані чіггери, дуже дрібні та не всі люди навіть з хорошим зором можуть їх розгледіти. Ці істоти зазвичай повзуть вверх по ногах, роблять засаду за ременями від штанів, резинками, чи у різноманітних складках і там кусають. Ці кліщі нічого небезпечного не переносять, однак їх укуси можуть свербіти декілька тижнів або навіть місяців, що досить небезпечно з точки зору вторинного інфікування ран не зовсім чистими руками. Також це досить незручно, оскільки за цей час ви встигнете повернутись у “цивілізацію”, а їх укуси зазвичай знаходяться у місцях, які при сторонніх чухати вважається непристойним. Уникнути такої халепи допоможе репелент з акарицидною дією, зокрема, на основі перметринових сполук.
‼Окремо зазначимо, що не варто торкатись до того, що вам невідоме, адже у тропічних країнах багато отруйних тварин та рослин, не потрібно рухати яскраво забарвлених жуків, павуків, мурах, волосатої гусені. Якщо ж вам таки вдалось потримати у руках жабу, саламандру, сороконіжку, руки потрібно негайно вимити з милом і не торкатись ними обличчя. Стосовно змій, скорпіонів та інших цікавих тварин — просто вмикайте основний інстинкт самозбереження.
❗Якщо ж після повернення з тропічної країни у вас з’являються незвичні симптоми, навіть схожі на застуду, алергічну реакцію, харчове отруєння, обов’язково зверніться до лікаря, це може допомогти вчасно діагностувати захворювання, підібрати адекватне лікування, а в деяких випадках — і зберегти здоров’я.
Всім бажаємо планів на майбутнє, приємних подорожей, активного пізнання світу та цікавих вражень від усіх проявів життя!