Рівненський центр контролю та профілактики хвороб

‼Обережно паводки!

18.04.2023
????Після малосніжної зими, в нашій області весна розпочалася із частими, рясними опадами, що спричинило утворенню дощових паводків та підтоплень домогосподарств в деяких населених пунктах. Це в свою чергу, може призвести до епідемічних ускладнень, виникнення гострих кишкових інфекцій. Одним із джерел передачі кишкових інфекцій є вода.
????Отже, хочемо ще раз нагадати якщо джерело водопостачання потрапило в зону підтоплення ні в якому разі не використовуйте з нього воду для пиття, адже внаслідок підтоплення у ці джерела водопостачання могли потрапити збудники інфекційних хвороб зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ, а також небезпечні для здоров’я і життя хімічні речовини.
????Для потреб найкраще використовувати привозну воду. В разі неможливості постачання якісної привезеної води, для пиття можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою. Воду кип’ятити протягом 10 хвилин, після чого дати їй відстоятися та обережно злити, не збовтавши осад. Зберігати кип’ячену воду потрібно у закритій тарі. Після спаду води до звичного рівня потрібно буде провести всі роботи з очищення та дезінфекції.
❓Що потрібно зробити, щоб вберегти джерело питного водопостачання від потрапляння різного роду забруднень
✔ виконати підсипку, обладнати водонепроникні відмостки з ухилом від колодязя чи свердловини;
✔ забезпечити герметизацію оголовків свердловин;
✔ провести ремонт зрубів та кришок шахтних колодязів;
✔ не допускати переповнення вигрібних ям, септиків;
✔ не розміщувати в радіусі 25-30 м від колодязя, свердловини об’єктів, що можуть стати потенційними джерелами забруднень.
????Дотримання цих елементарних вимог може зберегти вам та вашим рідним здоров’я.
‼Необхідні консультації щодо утримання та дезінфекції джерел водопостачання можна отримати за телефоном 0675481467 та у відокремлених підрозділах Центру